Marnowanie żywności - nowe przepisy

Prezydent RP podpisał ustawę dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z jej marnowania.

Marnowanie żywności - nowe przepisy
Ustawa nakłada m.in. następujące obowiązki na podmioty prowadzące sklepy o powierzchni powyżej 250 m2:
  • Zawarcie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (w szczególności ze względu na wady jej wyglądu albo jej opakowań).
  • Przeprowadzanie w jednostkach handlowych kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
  • Ponoszenie opłaty za marnowanie żywności (według stawki 10 gr za 1 kg marnowanej żywności).


Tagi:
źródło: