Ceny płodów rolnych oraz żywności w Unii Europejskiej (styczeń 2014)

W styczniu 2014 roku ceny części surowców rolnych na terenie Unii Europejskiej kształtowały się na poziomie niższym niż w roku ubiegłym – podała FAMMU/FAPA.

Ceny płodów rolnych oraz żywności w Unii Europejskiej (styczeń 2014)
Spadki cen dotyczyły głównie kukurydzy, w obrębie której zniżka wyniosła 29,7% w relacji rocznej, a także jęczmienia (-25,5%), pszenicy miękkiej (-24,3%), pszenicy durum (-11,5%) oraz wołowiny (-3,8%), wieprzowiny (-3,7%) i drobiu (-1,1%).
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w analizowanym miesiącu zaobserwowano wzrost cen pełnego mleka w proszku (+27,7 %), odtłuszczonego mleka w proszku (+22,8%), masła (+20,8%) oraz sera (+19,7%).
 
W przypadku wołowiny, spadki cen miały miejsce w osiemnastu krajach Wspólnoty, w tym najbardziej na Łotwie (-23,3%), Litwie (-11,2%), w Czechach (-11,1%), Szwecji (-9,6%), Słowenii (-9,3%), Irlandii (-9,2%), Niemczech (-8,6%), Belgii (-8,5%), Holandii (-7,8%), Polsce (-7,8%) oraz w Rumunii (-7,7%).
 
Z kolei mięso wieprzowe potaniało w 21 państwach członkowskich. Największe spadki zaobserwowano w Rumunii (-12,0%), Luksemburgu (-9,7%), Irlandii (-6,8%), Holandii (-6,7%), Belgii (-6,6%), Finlandii (-6,5%), na Łotwie (-6,4%), w Wielkiej Brytanii (-6,2%), Czechach (-5,8%) oraz w Niemczech (-5,7%).
 
Natomiast ceny drobiu spadły w 15 krajach Wspólnoty, spośród których najbardziej w Rumunii (-15,3%), Bułgarii (-11,7%), Hiszpanii (-10,2%), na Łotwie (-9,4%), w Słowacji (-9,0%) oraz w Czechach (-7,5%). Ceny mięsa drobiowego w Irlandii i na Cyprze pozostały na niezmienionym poziomie.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w pierwszym miesiącu bieżącego roku wzrosły natomiast ceny detaliczne żywności, które osiągnęły poziom o 1,3% wyższy wobec notowań sprzed roku. Inflacja ogółem wyniosła 0,9%.
 
W porównaniu ze styczniem 2013 roku, ceny zwyżkowały we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że największy wzrost cen odnotowano w obrębie mleka, serów i jaj – o 2,9%, a także warzyw (+2,8%), olejów i tłuszczów (+2,4%) oraz ryb i owoców morza (+2,2%). Podrożało także mięso (+1,0%), cukier (+0,3%), owoce (+0,2%), produkty chlebowe i zbożowe (+0,1%), a także pozostała żywność (+0,7%).
 
Żywność podrożała w większości państw członkowskich oprócz Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Chorwacji, Cypru, Węgier i Rumunii, gdzie zaobserwowano ich spadek.


Tagi:
źródło: