Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa Merlo Professional
2015-02-13 -
Prasa do kukurydzy LT-MASTER GOWEIL
2020-07-24 -
Ciągnik CLAAS XERION 5000 - 4200 Agroland
2020-07-15 -
Siewniki nabudowane CAMI_N
2013-04-02
Indeks cen żywności obniżył się o 0,8%. Taniały zboża, drożał cukier, nabiał i mięso
W lipcu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,8%, spadając do 161,9 punktów. Jak podaje FAMMU/FAPA, w lipcu najsilniej potaniały zboża, z kolei najwięcej zyskał indeks produktów mleczarskich.
Ceny żywności na świecie
W relacji rocznej ceny żywności były niższe o 1,4%, po sześciu miesiącach podwyżek z rzędu przyszła zmiana cen żywności. Przyczyn należy szukać, w przecenach zbóż i olejów, a także relatywnie niewielkich podwyżek innych grup produktów.
Indeks zbóż spadł o 5,6%, taniała mocno kukurydza w USA, gdzie poprawiły się warunki pogodowe; straciła także pszenica szczególnie za sprawą dużej podaży z rejonu Morza Czarnego; podrożał za to nieco ryż.
Indeks olejów obniżył się o 2,8% w dalszym ciągu taniał olej palmowy, który jest obecnie najtańszy od pięciu miesięcy; spadły też ceny olejów z soi, słonecznika i rzepaku.
Natomiast indeks mięsa zyskał o 1,3% drożały wszystkie gatunki, najbardziej wieprzowina. Produkty mleczarskie podrożały o 3,2% w tym cały asortyment, ale najmocniej masło.
Analizując indeks cukru FAO to w lipcu wzrósł o 1% do 278,7 punktów. W porównaniu z rokiem ubiegłym indeks jest wyższy o 53,8%. Jednak tempo wzrostu mocno osłabło, w poprzednich miesiącach było dwucyfrowe. Wyhamowania podwyżek to głównie skutek sytuacji w Brazylii, gdzie real umocnił się przez miesiąc o 4% wobec dolara, co ograniczyło eksport.
Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.