Ceny żywności na świecie. Zobacz co działo się w lipcu na rynku zbóż, mięsa, cukru, olejów i nabiału

W zeszłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 161,9 punktu, zniżkując w skali miesięcznej po najbardziej dynamicznym od czterech lat wzroście.

Ceny żywności na świecie. Zobacz co działo się w lipcu na rynku zbóż, mięsa, cukru, olejów i nabiału

Indeks cen żywności

Jak podaje FAMMU/FAPA, był to pierwszy spadek po obserwowanej od pięciu miesięcy serii zwyżek, które nastąpiły po długotrwałym zniżkowym trendzie, który zaczął się z marcem 2014 roku. Indeks ten był mniejszy o 1,4% niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 164,2 punktu, był jednak o 0,83% niższy niż w czerwcu 2016 r. Zniżka ta nastąpiła w głównej mierze poprzez spadek notowań zbóż i olejów roślinnych, których nie były w stanie zrekompensować wzrosty cen przetworów mlecznych, mięs i cukru. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze siedem miesięcy 2016 r. to 154,91 punktu, jest ona o 8,94% niższa niż w porównywalnym okresie 2015 roku.


Ceny przetworów mlecznych
 

Z kolei indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu 2016 r. osiągnął pułap o 3,15% wyższy w stosunku do jego poziomu z czerwca 2016 r. i wynosił 142,3 punktu, co jest trzecią zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Powodem są zwyżkujące ceny wszystkich artykułów mleczarskich objętych indeksem, a w szczególności cen masła. Zwłaszcza w pierwszej części miesiąca związane to było z obawami co do perspektyw produkcyjnych w Oceanii w sezonie 2016/2017 a także spowolnieniem produkcji w krajach Unii Europejskiej na skutek działań UE promujących zmniejszanie produkcji mleczarskiej. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w siódmym miesiącu 2016 roku na poziomie o 4,55% niższym niż w tym samym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za siedem pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 136,14 punktu i była niższa o 19,91% w stosunku do omawianego okresu 2015 roku.


Ceny cukru
 

1% zwyżka cen cukru odzwierciedla przede wszystkim wahania waluty brazylijskiej (real) w odniesieniu do amerykańskiego dolara (wzrost wartości reala o ok. 4% w skali miesięcznej). Mocniejszy real wspiera międzynarodowe ceny cukru, ponieważ przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: