Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Silosy lejowe K60, K100 i K200
2020-10-06 -
Pługi obracalne półzawieszane na wózku SPSF9
2012-01-04 -
DAL-BO – wały,grubery,kultywatory
2016-05-04 -
Chwytak do kłód KRAB
2016-01-12 -
Opryskiwacz Geomais & Geomais Puntarossa
2020-08-05 -
Zbiorniki na wodę
2013-06-28
Kolejny spadek światowego indeksu cen żywności na świecie
W styczniu 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 182,7 pkt i w odniesieniu do zmienionego indeksu z grudnia 2014 r. zmalał o 1,9% - 3,6 pp. W stosunku do stycznia 2014 r. był o 10,1% - 20,6 pp. mniejszy – podaje FAMMU/FAPA.
Ceny żywności na świecie
Ceny żywności na świecie znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od lipca 2010 r. Wartość indeksu zmniejszała się sukcesywnie od kwietnia 2014 r. W styczniu spadły ceny niemal wszystkich towarów wchodzących w skład indeksu, z wyjątkiem cukru, który minimalnie podrożał.
Indeks cen mięsa zmalał wobec grudnia o 1,6% do 194,3 pkt. Zniżka częściowo wynikała ze spadku kursów wymiany walut, przede wszystkim euro w stosunku do dolara amerykańskiego. Odzwierciedla to zmniejszenie się notowań wieprzowiny z Europy oraz wołowiny i mięsa owczego z Oceanii.
Na niskie ceny wieprzowiny dodatkowy wpływ ma obfite zapotrzebowanie eksportowe. Redukcja grudniowego indeksu cen mięsa z 204 pkt do 197,5 pkt związana była głównie z gwałtownym spadkiem cen brazylijskiej wieprzowiny i w mniejszym stopniu także drobiu.
