Kolejny spadek światowego indeksu cen żywności na świecie

W styczniu 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 182,7 pkt i w odniesieniu do zmienionego indeksu z grudnia 2014 r. zmalał o 1,9% - 3,6 pp. W stosunku do stycznia 2014 r. był o 10,1% - 20,6 pp. mniejszy – podaje FAMMU/FAPA.

Kolejny spadek światowego indeksu cen żywności na świecie

Ceny żywności na świecie

Ceny żywności na świecie znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od lipca 2010 r. Wartość indeksu zmniejszała się sukcesywnie od kwietnia 2014 r. W styczniu spadły ceny niemal wszystkich towarów wchodzących w skład indeksu, z wyjątkiem cukru, który minimalnie podrożał.

 

Indeks cen mięsa zmalał wobec grudnia o 1,6% do 194,3 pkt. Zniżka częściowo wynikała ze spadku kursów wymiany walut, przede wszystkim euro w stosunku do dolara amerykańskiego. Odzwierciedla to zmniejszenie się notowań wieprzowiny z Europy oraz wołowiny i mięsa owczego z Oceanii.

 

Na niskie ceny wieprzowiny dodatkowy wpływ ma obfite zapotrzebowanie eksportowe. Redukcja grudniowego indeksu cen mięsa z 204 pkt do 197,5 pkt związana była głównie z gwałtownym spadkiem cen brazylijskiej wieprzowiny i w mniejszym stopniu także drobiu.



Tagi:
źródło: