Ceny masła w październiku 2014 r.

Ceny masła w Unii Europejskiej maleją od lipca 2014 roku. Spadki obserwowane były również w październiku, ale w ostatnich tygodniach dynamika zniżek była dużo łagodniejsza niż we wcześniejszych miesiącach – podaje FAMMU/FAPA.

Ceny masła w październiku 2014 r.

Produkcja masła

Produkcja masła u czołowych producentów i eksporterów nadal jest sporo większa niż przed rokiem, a umocnieniu notowań cen nie sprzyja ograniczony popyt z Chin i nałożony przez Rosję zakaz importu.

Poza tym unijne ceny nadal znajdują się poniżej poziomu z tego samego okresu 2013 roku. Spory wpływ na złagodzenie tendencji spadkowej cen ma nadchodząca zima na półkuli północnej i oczekiwany sezonowa obniżka produkcji.

Ceny masła

W dniu 19 października 2014 roku przeciętna ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,06 EUR/kg i była o 0,23% mniejsza niż przed miesiącem, choć pozostając przy tym na poziomie o 27,76% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku. W czasie tym minimalnie zwiększyły się ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod kątem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. W dniu 19 października 2014 roku jego ceny utrzymywały się w granicy 2,97 EUR/kg, a więc to o 2,47% więcej niż przed miesiącem, a w ujęciu PLN odnotowano niespełna 3% zwyżkę w skali miesięcznej do 12,50 PLN/kg. Stawki te nadal były o ponad 20,5% wyższe od ceny interwencyjnej, a także o 2,97% mniejsze od przeciętnej ważonej dla całej UE, przez co ten tłuszcz z Polski nadal pozostaje konkurencyjny we Wspólnocie, przy czym to państwa UE są największymi partnerami w wymianie handlowej masłem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: