Ceny masła w październiku 2014 r.

Ceny masła w Unii Europejskiej maleją od lipca 2014 roku. Spadki obserwowane były również w październiku, ale w ostatnich tygodniach dynamika zniżek była dużo łagodniejsza niż we wcześniejszych miesiącach – podaje FAMMU/FAPA.

Ceny masła w październiku 2014 r.

Poza tym na rynku czołowego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu w dalszym ciągu utrzymują się na poziomie większym niż w Polsce. Na rynku czołowego unijnego producenta ceny masła w połowie października osiągnęły wynik 3,05 EUR/kg, czyli o 0,81% mniejszy niż przed miesiącem. W odniesieniu do Holandii zaobserwowano wzrost, gdzie ceny w omawianym czasie utrzymywały się w granicy 2,97 EUR/kg i były na pułapie o 3,13% wyższym niż przed miesiącem. Zarówno w odniesieniu Niemiec, jak i Holandii ceny masła w październiku były o 30% niższe niż przed rokiem.


Pomimo dynamicznych spadków, jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, aktualna przecięta cena tony masła z Unii jest na poziomie mniejszym o 22,8% niż u jednego z kluczowych konkurentów Wspólnoty. Na sporo niższym pułapie wciąż utrzymują się ceny masła eksportowanego z państw Oceanii, tj. Nowej Zelandii i Australii, do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. W połowie października tego roku cena tony masła z UE przewyższała je o 150 EUR za tonę.

Dużo większe ceny masła niż przed rokiem, jakie utrzymywały się w pierwszym kwartale 2014 roku przyczyniły się do tego, że produkcja mlecznego tłuszczu w UE po siedmiu miesiącach tego roku była wyższa od tego z analogicznego czasu 2013 roku.

Jak wynika z danych KE, w obrębie pierwszych siedmiu miesięcy 2014 roku produkcja masła w UE była o 2,9% większa niż w tym samym okresie 2013 roku. Dynamiczniej wzrasta z kolei eksport masła poza UE. W pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku poza granice UE wysłano o 26% więcej masła niż rok temu, przy czym jeszcze w 2013 roku notowano zaledwie 0,3% wzrost w skali roku. 



Tagi:
źródło: