Rynek mleka i jego przetworów w Polsce

Pogorszenie koniunktury na światowym rynku mleka w II półroczu 2014 r., skutkujące obniżką cen otrzymywanych w eksporcie, spowodowało, że dodatnie saldo handlu zagranicznego krajowej branży mleczarskiej było w tym okresie o 16% niższe niż w pierwszej połowie roku – podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Rynek mleka i jego przetworów w Polsce

Rynek mleka i jego przetworów

Natomiast o 30% zwiększyła się ilościowa nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych w przeliczeniu na mleko surowe, o czym zadecydował niższy o 29% import, przy spadku eksportu o 6%.

 

Jak podają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w skali całego 2014 r. wyniki handlu zagranicznego wyraźnie poprawiły się w odniesieniu do 2013 r., na czym zaważyły bardzo dobre wyniki I półrocza. Wywóz przetworów mlecznych ilościowo wzrósł o 25% do 2,80 mld l w ekwiwalencie mleka surowego i stanowił 27% skupu mleka w stosunku do 23% w 2013 r. Jego wartość zwiększyła się o 11% do 1,90 mld EUR, co wynikało ze spadku cen eksportowych masła o 9%, mleka płynnego i śmietany o 8%, suszonej serwatki o 7% oraz serów i twarogów o 3 4%. Wyższe były za to ceny otrzymywane w wywozie jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych o 8%, lodów o 5% i kazeiny o 10%.

 

Średnioroczna cena wysyłkowa mleka w proszku pozostała na poziomie 2013 r. O wzroście eksportu zadecydował silna zwyżka sprzedaży zagranicznej mleka w proszku o 66%, którego udział w wartości eksportu przetworów mlecznych zwiększył się z 15 do 23%. Wyższy także był wolumen eksportowy mleka płynnego i śmietany o 27%, masła o 9%, lodów o 7%, suszonej serwatki o 3% oraz jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych o 2%. Z kolei wyraźnie ograniczono sprzedaż zagraniczną kazeiny o 21%.

 

Obniżył się również eksport serów i twarogów przeciętnie o 1,5%, w tym serów dojrzewających i topionych o 5%, a ich udział w wartości wywozu artykułów mlecznych zmalał z 40 do 35%. Znacznie, bo o 40% zmniejszył się eksport serów do Rosji, która przed wprowadzeniem embarga była dużym rynkiem zbytu, w tym głównie serów podpuszczkowych dojrzewających.

 

Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import w analizowanym okresie wzrósł ilościowo o 22% do 1,49 mld l w ekwiwalencie surowca, a wartościowo o 12% do 784 mln EUR. Zwiększono przywóz wszystkich przetworów mlecznych, z wyjątkiem suszonej serwatki, która odnotowała spadek o 1%. Najsilniej wzrósł wwóz mleka zagęszczonego i w proszku o 33%, a także kazeiny, mleka płynnego i śmietany o 17-19%. Import jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych był wyższy o 13%, lodów o 9%, serów i twarogów o 8%, a masła o 6%.

 

W rezultacie ilościowa nadwyżka eksportu nad importem w 2014 r. zwiększyła się do 1,31 mld l w ekwiwalencie mleka surowego, czyli o 29% w odniesieniu do 2013 r. Dodatnie saldo obrotów wzrosło o 10% do rekordowego poziomu 1,12 mld EUR.



Tagi:
źródło: