| Autor: redakcja1

43. Sesja Rady Zarządzającej IFAD

Minister Jan Krzysztof Ardanowski 10 i 11 lutego 2020 r. przebywał w Rzymie, gdzie uczestniczył w 43. Sesji Rady Zarządzającej Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa IFAD oraz spotkał się z Prezydentem IFAD i Dyrektorem Generalnym FAO, a także z Minister Polityki Rolnej, Żywnościowej, Leśnictwa i Turystyki Republiki Włoskiej.

43. Sesja Rady Zarządzającej IFAD

Tematem przewodnim Sesji było „Inwestowanie w zrównoważone systemy żywnościowe w celu eliminacji głodu w 2030 r. – rola IFAD w realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Podczas Sesji omawiane były również kwestie programowe i budżetowe”.
 
Polski minister o bezpieczeństwie żywnościowym
 
W swoim wystąpieniu inauguracyjnym minister wskazywał, że jednym z podstawowych problemów jest zapewnienie ludzkości świata bezpieczeństwa żywnościowego.
 
Jest wielkim dramatem, że liczba osób niedożywionych zbliża się do miliarda i co roku rośnie. Matka Ziemia jest  w stanie jeszcze przez wiele, wiele pokoleń wyżywić swoich mieszkańców, ale to wymaga skoordynowanej współpracy – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski.
– Między innymi musimy postawić na rozwój rolnictwa zasobooszczędnego, na lokalne systemy żywieniowe, na rozwój badań naukowych, zwalczanie chorób zwierząt i roślin – dodał minister.

Szef polskiej delegacji zwrócił również uwagę na problem marnowania żywności.
 
– Również bardzo mocno musimy dbać o to, by nie marnować żywności. Marnowanie żywności, marnowanie pracy rolnika i zasobów ziemi przy miliardach głodujących ludzi jest po prostu niemoralne, jest grzechem wobec Boga Stwórcy. Polska jako liczący się kraj rolniczy, kraj niewolny od problemów, również problemów klimatycznych, czuje swoją odpowiedzialność za wyżywienie ludzkości i ziemi, czuje odpowiedzialność za swoich braci i swoje siostry na innych kontynentach – podkreślił minister Ardanowski.

W przesłaniu skierowanym do uczestników debaty dotyczącej zrównoważonych systemów żywnościowych, minister rozwinął tezy związane z marnotrawstwem żywności.
 
Szczególnie wyrazistego wymiaru w dobie panującego wciąż na świecie głodu i niedożywienia nabiera poszanowanie żywności. Marnowanie żywności ma negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne – zwrócił uwagę minister.

– Produkt spożywczy to produkcja, opakowanie, transport, energia i emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucona żywność to zmarnowane ogromne ilości wody i energii zużytej do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. Marnowanie żywności wpływa negatywnie na środowisko. 8% emisji gazów cieplarnianych podgrzewa naszą planetę z powodu naszego marnotrawstwa, a na 30% światowej powierzchni upraw produkuje się jedzenie, które i tak jest marnowane. Jednocześnie do wyprodukowania tego zmarnowanego pożywienia zużywa się 25% wody niezbędnej dla całego rolnictwa – zaznaczył minister Ardanowski.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: