Notowania zbóż. Na CBoT zboża w górę, a na Matif lekko w dół (9.02.2015)

W poniedziałek jedynie kukurydza mogła poszczycić się większym, bo ok. 1,5% wzrostem notowań w Chicago za sprawą dobrych danych eksportowych.

Notowania zbóż. Na CBoT zboża w górę, a na Matif lekko w dół (9.02.2015)

Notowania zbóż

Amerykańska pszenica i soja (najbliższe serie w Chicago) oraz unijny rzepak zamknęły dzień na lekkich plusach, podczas gdy kontrakty na unijne zboża minimalnie potaniały. Na rynku walutowym dolar tylko delikatnie osłabił się do euro.

Dzisiaj (10-02-2015) USDA opublikuje comiesięczną prognozę bilansu na amerykańskim i światowym rynku zbóż i oleistych. Zakres oczekiwań rynkowych dotyczących zapasów na koniec obecnego sezonu jest tym razem dużo węższy niż przed publikacją styczniowych prognoz.

Uśrednione oczekiwania rynkowe dotyczące zapasów końcowych w sezonie 2014/15:

Kukurydza:
USA:  47,907 mln ton (USDA styczeń: 47,69 mln ton);
Świat: 189,28 mln ton (USDA styczeń: 189,15 mln ton);

Pszenica:
USA: 18,9 mln ton (USDA styczeń: 18,7 mln ton);
Świat:  195,8 mln ton (USDA styczeń: 196,0 mln ton);

Soja:
USA: 10,72 mln ton (USDA styczeń: 11,16 mln ton);
Świat:  oczekuje się lekkiego spadku zapasów (USDA styczeń: 90,78 mln ton);


Ceny zbóż

Zamknięcie notowań futures – poniedziałek, 9-02-2015:

Matif-pszenica (marzec-15): 187,25eur/t/-1,0eur/t(-0,5%);
Matif-kukurydza (marzec-15): 155,5eur/t /-0,25eur/t(-0,2%);
Matif–rzepak (maj-15): 357,5eur/t/+0,75eur/t (+0,2%);

CBoT–pszenica (marzec-15): 194,7usd/t/(+0,5%);
CBoT–kukurydza (marzec-15): 154,0usd/t/(+1,45%);
CBoT–soja (marzec-15): 359,7usd/t/(+0,5%);
CBoT-śruta sojowa (marzec-15): 329,6usd/t/(+0,1%);
CBoT-olej sojowy (marzec-15): 31,8usd/funt (+0,35%);

Winnipeg-canola (marzec-15): 459,7cad/t(+0,02%);

Ropa Brent (marzec-15): 58,3 usd/baryłkę (+2,3%).

Notowania zbóż

Waluty:
EUR/USD: 1,13233/+0,12%;
EUR/PLN: 4,181/+0,65%; Fixing NBP: 4,1760 (+0,16%);
USD/PLN: 3,692/+0,60%; Fixing NBP: 3,6811 (+1,14%);
CHF/PLN: 3,995/+0,95%; Fixing NBP: 3,9861 (+0,81%).


Tagi:
źródło: