Notowania zbóż oleistych. Niepewność co do eksportu z Rosji wspiera wzrosty pszenicy (26.01.2016)

Na rynku surowcowym we wtorek od rana nadal taniała ropa. Jednak już przed południem ropa zaczęła drożeć. Olbrzymia huśtawka nastrojów sprawiła, że po 5% spadku ceny w poniedziałek, we wtorek cena wzrosła o ponad 4% (w ciągu dnia ropa drożała nawet ponad 7%). Wzrosty na rynku ropy wykorzystały inne surowce i rynki akcji.

Notowania zbóż oleistych. Niepewność co do eksportu z Rosji wspiera wzrosty pszenicy (26.01.2016)

Notowania zbóż i oleistych

Jak zauważa Andrzej Bąk z e-WGT, optymizm zapanował mimo silnej przeceny akcji w Chinach. Rynek zbóż i oleistych naśladował, we wtorek, zachowanie głównych surowców. Podczas sesji nocnej w Chicago dominowały spadki. Tak też otworzyły się notowania kontraktów na Matif. Jednak już ok. południa unijne kontrakty i amerykańska pszenica, ruszyły w górę. Ostatecznie, w Paryżu dzień zamknął się na plusach od 0,3%-kukurydza do 0,8% i 0,9% - odpowiednio rzepak i pszenica (najbliższe serie).

W Chicago, pszenica zyskała we wtorek 0,7%, ale kukurydza i soja straciły lekko na wartości. Wczoraj, fundusze hedgingowe były sprzedającymi netto 4 tys. kontraktów na soję, ale kupującymi netto 2 tys. partii kukurydzy i 4 partii pszenicy.

Pszenica nadal wspierana jest przez możliwość wprowadzenia dalszych ograniczeń w eksporcie zbóż z Rosji, w najbliższych dniach. Przełożyłoby się to na ograniczenie podaży na globalnym rynku i korzystnie wpłynęło, zwłaszcza na unijny eksport pszenicy.

Pszenicy pomagają także kanadyjskie prognozy, zakładające 2% spadek zasiewów pszenicy jarej (z wyłączeniem durum) do poziomu najniższego od 5 lat. Dodatkowo, wraca temat możliwych strat w zasiewach ozimin w Europie Wschodniej, w tym w Polsce, po fali siarczystych mrozów.

Z drugiej strony, negatywnie na ceny unijnej pszenicy, wpływa zapowiedziany przez Ministra Rolnictwa Egiptu, brak tolerancji na zawartość sporyszu w importowanej pszenicy. Francuski ładunek pszenicy, od grudnia przechodzi kontrolę sanitarną i nie jest rozładowywany ze względu na ślady tego grzyba.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: