Stanowisko WIR w sprawie planów eksploatacji złóż węgla brunatnego na terenie gmin Krobia i Miejska Górka

Zapraszamy do zapoznania się ze stanowiskiem Wielkopolskiej Izby Rolniczej, które zostało opracowane na podstawie opinii i wniosków kierowanych do Izby przez członków samorządu rolniczego oraz mieszkańców zamieszkujących tereny planowanej eksploatacji złóż węgla brunatnego gmin Krobia i Miejska Górka.

Wielkopolska Izba Rolnicza była współorganizatorem kilku spotkań z mieszkańcami gmin Krobia i Miejska Górka na temat planowanej budowy kopalni węgla brunatnego. W toku dyskusji zwrócono uwagę na następujące kwestie:
  1. Teren gminy Krobia to teren od pokoleń użytkowany rolniczo, którego kultura nierozerwalnie związana jest z rolnictwem (tzw. Biskupizna), mający jedne z najlepszych gleb pod uprawy rolne oraz stanowiący zaplecze surowcowe dla wielu zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego (m.in. ZPO Pudliszki, SM Gostyń, PKM Duda, Cukrownia Gostyń).
  2. Krótkowzroczne decyzje ekonomiczne nie powinny przeważyć na wartościami historycznymi, społecznymi i kulturowymi.
  3. Nie dokonano wystarczających konsultacji z mieszkańcami gminy na temat poszukiwań i wydobycia węgla brunatnego.
  4. Mieszkańcy są pełni obaw co do skutków budowy kopalni - całkowitej dewastacji terenu, zaburzenia stosunków wodnych, nieodwracalnej zmiany środowiska, itp.
  5. Zatrzymanie możliwości rozwoju gospodarstw rolniczych, związane z ewentualnymi zmianami w planach przestrzennego zagospodarowania terenu.
W nawiązaniu do tych argumentów oraz przeprowadzonych rozmów i konsultacji, pomimo, że nie jesteśmy stroną postępowania koncesyjnego, Wielkopolska Izba Rolnicza, jako ustawowy samorząd rolniczy, którego zadaniem jest dbanie o los rolników i terenów wiejskich wydaje negatywną opinię co do wykonywania dalszych odwiertów i poszukiwania węgla brunatnego, a tym samym budowy kopalni na terenie gmin Krobia i Miejska Górka.

Jako samorząd rolniczy jesteśmy przekonani, że Rząd znajdzie racjonalne rozwiązanie tej kwestii. Apelujemy do wszystkich ośrodków decyzyjnych o zrewidowanie swojego stanowiska i podjęcie działań uwzględniających postulaty samorządu rolniczego oraz lokalnej społeczności.