| Autor: redakcja1

Handel polskim zbożem w sezonie 2013/2014

W okresie od lipca 2013 r. do kwietnia 2014 r. eksport zbóż z Polski wyniósł 4,4 mln ton i był o 29% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu - podaje Wiesław Łopaciuk i Katarzyna Klimek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Handel polskim zbożem w sezonie 2013/2014
Na wzrost wysyłki w obecnym sezonie wpłynęła głównie dobra jakość i konkurencyjność cenowa polskiego ziarna. Wywóz pszenicy w kwietniu 2014 r. była na poziomie 328,2 tys. ton i była o 28% większa niż w marcu 2014 r. Eksport pozostałych zbóż zmalał o 1,7%, w tym żyta o 3%, jęczmienia o 5%, a kukurydzy o 0,4%. W odniesieniu do marca 2013 r. wysyłka zbóż była wyższa o 243%.
 

Import zbóż
 

Łopaciuk i Klimek zauważają, że import zbóż w kwietniu 2014 r. wyniósł 74 tys. ton w stosunku do 85,3 tys. ton w poprzednim miesiącu. Obniżył się przywóz kukurydzy o ponad połowę, bo z 23,4 do 10,2 tys. ton i o 7% jęczmienia - z 21,4 do 19,9 tys. ton. Zakupiono za to 38,6 tys. ton pszenicy – wzrost o 7% i 0,5 tys. ton żyta – zwyżka o 68%.

Eksport produktów przetwórstwa zbożowego
 

W analizowanym okresie zmalał eksport prawie wszystkich produktów pierwotnego przetwórstwa. Znacznie wzrosła tylko wysyłka ziarna obrobionego inaczej - o 225%. W porównaniu z poprzednim miesiącem zwiększył się import pozostałych mąk - o 16%, a przywóz pozostałych produktów był niższy.
 
Zdaniem specjalistów IERiGŻ, eksport wyrobów spożywczych i pasz dla zwierząt gospodarskich w kwietniu 2014 r., w odniesieniu do lutego 2014 r., był wyższy odpowiednio o 8 i 19%. Zmniejszył się za to import ciasta makaronowego o 21%, chleba i pieczywa cukierniczego o 4% oraz pasz dla zwierząt domowych o 16%. Przywóz ciasta makaronowego oraz chleba wzrósł odpowiednio o 7 i 1%, a pozostałych produktów był niższy, w tym najbardziej wyrobów spożywczych, bo o 15%.


Tagi:
źródło: