| Autor: redakcja1

FAO: Bilans zbóż w sezonie 2016/2017 będzie komfortowy

Dobre wyniki zbiorów zbóż w skali globalnej w połączeniu z obfitymi zapasami, oznaczają komfortowy bilans zbóż w sezonie 2016/2017. W 2016 r. globalna produkcja zbóż jest aktualnie oceniana na 2 569 mln ton, tj. o 1,5% - 38 mln więcej niż rok wcześniej.

FAO: Bilans zbóż w sezonie 2016/2017 będzie komfortowy

Zbiory zbóż na świecie

Taki poziom zbiorów należy uznać za rekordowy, o co najmniej 5,5 mln większy w odniesieniu do poprzednim rekordem zaobserwowanym w 2014 roku. Październikowe przewidywania FAO są o ponad 3 mln ton lepsze niż te formułowane we wrześniu br. Korekty odnosiły się głównie pszenicy i ryżu.
 
Według ocen, globalna produkcja pszenicy w 2016 r. wyniesie 742,4 mln ton w stosunku do 740,7 mln ton we wcześniejszym oszacowaniu. Jest to o 1,2% więcej niż w 2015 roku. Ostatnie rewizje uwzględniają lepsze wyniki produkcji w Indiach, Federacji Rosyjskiej i USA. Podobnie zwiększono prognozę dla ryżu – o 1,3% do 497,8 mln ton, głównie z uwagi na lepsze efekty w Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej.
 
Światowa produkcja zbóż paszowych została oceniona na 1 328,8 mln ton, tj. o 1,8% więcej w stosunku do zeszłorocznego wyniku. Poprawa wyników w ujęciu rok do roku jest głównie odzwierciedleniem oczekiwanego rekordowego poziomu produkcji kukurydzy w USA, a także lepszych zbiorów w Argentynie i Indiach.
 
Globalne zużycie zbóż w sezonie 2016/2017 jest przewidywane na 2 560 mln ton, tj. o 1,6% więcej niż sezon wcześniej. Wynikać to będzie przede wszystkim z większego zużycia na cele paszowe.
 
Pomimo zwyżki zużycia zbóż wysoka podaż przełoży się na przyrost zapasów na koniec sezonu. Zwiększyć się mają zapasy pszenicy, z kolei w przypadku zbóż paszowych należy spodziewać się spadku rezerw w porównaniu do poziomu początkowego.
 
Pomimo mniejszego współczynnika światowych zapasów do zużycia w ujęciu sezonu, nadwyżka wysyłkowa będzie spora. Dotyczyć to będzie przede wszystkim zbóż paszowych, w przypadku których oczekuje się obniżenia zapotrzebowania ze strony importerów.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!