| Autor: redakcja1

Rynek zbóż w kraju (04.03.2018)

Na rynku krajowym na przełomie lutego i marca 2018 r. ceny zbóż minimalnie się zwiększyły. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku zbóż.

Rynek zbóż w kraju (04.03.2018)
Ceny zakupu zbóż
 
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.02 – 4.03.2018 r. za pszenicę konsumpcyjną płacono 682 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie ziarno to było o 3% tańsze niż w analogicznym okresie 2017 r.
 
Cena zakupu żyta konsumpcyjnego, podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się w granicy 572 zł/t. Cena tego zboża była jednak niższa o 2% od notowanej przed miesiącem i o 1% niż przed rokiem.
 
Krajowa cena jęczmienia paszowego zwiększyła się do 666 zł/t z 664 zł/t w poprzednim tygodniu. Cena ta była większa o 0,2% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.
 
Kukurydzę w kraju skupowano po 633 zł/t, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,3% drożej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku kukurydza była jednak o 2% tańsza.
 
Ceny na giełdach zagranicznych
 
Na początku marca 2018 r. na monitorowanych rynkach zagranicznych zaobserwowano różnokierunkowe zmiany cen zbóż. W notowaniu z 7 marca 2018 r. w USA eksportowa cena pszenicy HRW (na bazie FOB), podobnie jak przed tygodniem, ukształtowała się w granicy 209 EUR/t. W tym czasie pszenica SRW podrożała o 1,5% do 177 EUR/t. We Francji za pszenicę konsumpcyjną płacono 166 EUR/t, czyli o 2% mniej niż przed tygodniem, a w portach Morza Czarnego – o 1%16 do 8 EUR/t.
 
Eksportowa cena jęczmienia paszowego we Francji wyniosła 171 EUR/t, a w portach Morza Czarnego – 173 EUR/t. Zboże to było w obu przypadkach o 2% tańsze niż przed tygodniem.
 
Cena kukurydzy w USA w obrębie tygodnia zwiększyła się o 2% do 152 EUR/t. W portach Morza Czarnego za ziarno to otrzymywano 160 EUR/t, a we Francji – 163 EUR/t. Było to odpowiednio o 5% i 3% więcej niż przed tygodniem.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!