| Autor: redakcja1

Żyto mieszańcowe w piekarnictwie

W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Uprawa ta zajmuje czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Tradycyjnie żyto wykorzystywane jest do produkcji chleba. Pieczywo z mąki żytniej zawiera dużo błonnika oraz zachowuje świeżość przez kilka dni, co jest wynikiem wolnego procesu wysychania. Ziarno żyta zawiera białko, którego wartość żywieniowa jest wyższa niż białka innych zbóż. Dodatkowo ziarno tego zboża służy do produkcji alkoholu etylowego.

Żyto mieszańcowe w piekarnictwie
Zmiany, jakie zachodzą w uprawie żyta ozimego zostały wymuszone przez wzrastające wymogi przemysłu piekarniczego, a możliwe są do osiągnięcia dzięki postępowi hodowlanemu i agrotechnicznemu.
 
Żyto charakteryzuje się bardzo wysoką tolerancją na niskie pH gleby i małą zawartość składników pokarmowych oraz okresowe susze. Rolnicy zdając sobie sprawę, iż uprawa tego gatunku jest mało wymagająca, często decydują się na uprawę ekstensywną. To zaniedbanie (zaniechanie kupna kwalifikowanego, zaprawionego materiału siewnego, stosowanie minimalnych dawek nawozów oraz ograniczonej ochrony) wpływa na ostateczny rezultat produkcji – niewysoki, niskiej jakości plon.
 
Hodowcy zajmujący się nowymi odmianami żyta ozimego skupiają się na podwyższaniu jakości plonu oraz zwiększaniu odporności na stresy i patogeny przy równoczesnym zachowaniu wysokiej plenności. W ocenie Anny Rogowskiej to jednak rolnicy sami zaprzepaszczają ich wysiłki, nie wydobywając potencjału drzemiącego w odmianach. Producenci rolni decydując się na uprawę żyta, niezależnie od wyboru odmiany, aby osiągnąć sukces powinni przykładać większą wagę do agrotechniki, by wykluczyć najczęściej powielane błędy, przede wszystkim ograniczanie nakładów. Nieznaczny wzrost kosztów przeznaczonych na nawożenie i ochronę plantacji może spowodować zauważalny wzrost tak wielkości, jak i jakości plonu. Może znacząco poprawić rentowność całej produkcji.
 
Decydując się na uprawę żyta przeznaczonego na cele spożywcze warto rozważyć wybór odmian mieszańcowych. Hybrydy odznaczają się większą przydatnością na cele konsumpcyjne niż odmiany populacyjne. Wynika to przede wszystkim z bardzo wysokiej odporności na porastanie – hybrydy zdecydowanie dłużej utrzymują odpowiednie parametry, nawet podczas przedłużających się żniw, co bardzo korzystnie wpływa na liczbę opadania.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: