| Autor: redakcja1

Żyto mieszańcowe w piekarnictwie

W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Uprawa ta zajmuje czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Tradycyjnie żyto wykorzystywane jest do produkcji chleba. Pieczywo z mąki żytniej zawiera dużo błonnika oraz zachowuje świeżość przez kilka dni, co jest wynikiem wolnego procesu wysychania. Ziarno żyta zawiera białko, którego wartość żywieniowa jest wyższa niż białka innych zbóż. Dodatkowo ziarno tego zboża służy do produkcji alkoholu etylowego.

Żyto mieszańcowe w piekarnictwie
Ponadto, przy prawidłowym prowadzeniu łanu uprawa odmian mieszańcowych pomaga też zminimalizować występowanie sporyszu. Ziarno żyta na cele spożywcze nie powinno zawierać więcej niż 0,05% sklerocji sporyszu. Jest to bardzo restrykcyjna norma i podczas niesprzyjającej pogody występującej podczas kwitnienia, odmiany populacyjne mogą nie spełnić tych rygorystycznych wymogów.
 
Zdaniem Anny Rogowskiej, główną zaletą odmian hybrydowych, wynikającą z wykorzystania w procesie ich tworzenia zjawiska heterozji, jest wysoka plenność. Według oficjalnych badań porównawczych, prowadzonych przez COBORU należy przyjąć, że średni plon, jaki osiągają mieszańcowe odmiany żyta ozimego jest większy nawet o kilkanaście procent w stosunku do średniego plonu odmian konwencjonalnych. Poza tym efekt heterozji zapewnia zdecydowanie większe zaziarnienie kłosów i wyższą masę tysiąca ziaren. Tego typu odmiany posiadają bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, co sprawia, iż rośliny są lepiej odżywione, gdyż potrafią wykorzystać trudno dostępne składniki pokarmowe. Odmiany mieszańcowe, podobnie jak i populacyjne cechują się bardzo wysoką zimotrwałością i tolerancją nie tylko na okresowe susze. Posiadają jednak niższe od odmian konwencjonalnych wymagania termiczne – wcześniej rozpoczynają wiosenną wegetację. To szybkie wczesne „ruszenie” sprawia, iż mieszańce lepiej wykorzystają wodę z gleby podczas całego sezonu, co jest szczególnie istotne, gdyż ten gatunek zbóż uprawia się z reguły na stanowiskach lekkich z ograniczonymi zasobami wody. Hybrydy są zdecydowanie bardziej odporne na wszelkiego rodzaju stresy abiotyczne. Wybór hybryd zapewnia większą wydajność produkcji przy mniejszych wymaganiach.
 
Jak wskazuje Anna Rogowska, przewaga odmian hybrydowych żyta, przeznaczonego na cele piekarnicze, czy ogólniej spożywcze nad odmianami konwencjonalnymi jest więc bezsprzeczna. Należy jednak pamiętać, że sam wybór odpowiedniej odmiany nie zapewni sukcesu produkcji. Warunkiem uzyskania wysokiego i jakościowego plonu jest prawidłowa agrotechnika, a ograniczanie nakładów na ten cel stanowi pozorną oszczędność.
 


Tagi:
źródło: