I wiesz, co jesz – chleb

Chleb jest integralną częścią naszego codziennego jadłospisu. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Niemniej jednak nie jest znana dokładna data jego powstania. Według różnych źródeł pojawił on się około 10-12 tysięcy lat temu.

I wiesz, co jesz – chleb
Chleb pszenny razowy na zakwasie
 
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500
  • 50 g górskich płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • 200 g zakwasu pszennego
  • 500 ml wody
Wykonanie: Oba rodzaje mąki łączymy razem z płatkami owsianymi, słonecznikiem i solą. Następnie dodajemy zakwas oraz wodę, ale najlepiej na początku wlewamy 400 ml wody i stopniowo dolewamy resztę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale jednocześnie pozostać w miarę gęste.
 
Następnie ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 5-6 godzin - ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
 
Jeśli po około 2 godzinach chleb nie urośnie nawet trochę, to możemy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić go do wyrośnięcia, ale pamiętajmy, że piekarnik zaraz po nagrzaniu musimy natychmiast wyłączyć.
 
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240 stopni C przez około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy, ściągamy papier do pieczenia i bez formy wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.
 
Chleb orkiszowy razowy na drożdżach
 
Składniki:
  • Zaczyn:
    • 2 g świeżych drożdży
    • 150 g maki orkiszowej razowej typ 2000
    • 170 ml wody
  • Ciasto właściwe:
    • 15 g świeżych drożdży
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki letniej wody
    • cały zaczyn
    • 450 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
    • 350 ml letniej wody
    • 1 łyżka soli
    • 50 g złotego lub czarnego siemienia lnianego przy czym 1 łyżkę pozostawić do posypania chleba
    • 50 g sezamu przy czym 1 łyżkę pozostawić do posypania chleba
Wykonanie zaczynu: Wieczorem, na dzień przed wypiekiem składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryty w temperaturze pokojowej na 12 godzin, przy czym pamiętamy, że zaczyn zwiększy swoją objętość.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: