Wykonanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy w miseczce, dodając cukier i 2 łyżki letniej wody, przy czym mieszamy do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę łączymy z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dodajemy cały zaczyn i letnią wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być mocno kleiste oraz wilgotne i nie dodajemy więcej mąki.
Następnie ciasto przekładamy miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i przekładamy do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15-20 minut - ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy .
Wyrośnięty chleb delikatnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika by ciasto nie opadło i pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy, ściągamy papier do pieczenia i bez formy wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym
Składniki:
-
50 g złotego siemienia lnianego
-
475 ml ciepłej wody
-
7 g suchych drożdży
-
100 g jogurtu naturalnego
-
450 g skrobi kukurydzianej, a nie mąki kukurydzianej
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
50 g łusek babki płesznik (psyllium husk powder) lub łupin babki jajowatej
-
50 g oliwy z oliwek
Wykonanie: Złote siemię lniane podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, przez około 10-12 minut. Ziarna powinny zrobić się złoto-brązowe i zacząć delikatnie pękać.
Ciepłą wodę łączymy z suchymi drożdżami, jogurtem naturalnym i podpieczonym siemieniem lnianym. W dużej misce mieszamy skrobię kukurydzianą z solą, cukrem i babką płesznik lub babką jajowatą. Dodajemy mieszaninę wody, drożdży i jogurtu oraz oliwę z oliwek szybko przy tym mieszamy, gdyż ciasto bardzo szybko zgęstnieje. Wykładamy je na blat i zagniatamy.
Czytaj dalej na następnej stronie...