I wiesz, co jesz – chleb

Chleb jest integralną częścią naszego codziennego jadłospisu. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. Niemniej jednak nie jest znana dokładna data jego powstania. Według różnych źródeł pojawił on się około 10-12 tysięcy lat temu.

I wiesz, co jesz – chleb
Następnie ciasto przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość.
 
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz i formujemy bochenek, który wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a wierzch chleba smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
 
Wyrośnięty chleb nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 40 minut do zarumienienia się chleba.
 
Chleb graham na drożdżach
 
Składniki
  • Zaczyn:
    • 10 g świeżych drożdży
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • 40 ml letniej wody
    • 1 łyżka mąki pszennej typ 480 lub 550
  • Ciasto właściwe:
    • 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
    • 200 g maki pszennej graham lub pszennej razowej typ 1850
    • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
    • 30 g roztopionego masła
    • 2 płaskie łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 300 ml letniej wody
    • cały zaczyn
Wykonanie: Drożdże kruszymy w miseczce, zasypujemy i dodajemy letnią wodę oraz mąkę, wymieszaną całość pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrabiamy gęste i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę.
 
 
Następnie ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czyli aż ciasto potroi swoją objętość.
 
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat posmarowany oliwą by się nie kleiło do niego, rozpłaszczamy usuwając przy tym pęcherzyki powietrza i formujemy bochenek, który wkładamy do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut - ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
 
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godziny. Gdyby skórka za szybko się zarumieniła, to chleb należy przykryć folią aluminiową i dalej piec. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy go z formy i wkładamy chleb ponownie do piekarnika by go dopiec.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: