Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny mleka i jego przetworów (kwiecień 2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Tanieją podstawowe produkty mleczne na europejskich giełdach towarowych - podają Jadwiga...

Tanieją podstawowe produkty mleczne na europejskich giełdach towarowych - podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska w 5 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W kwietniu najbardziej obniżyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku i suszonej serwatki, bo po 5% wobec marca, czyli odpowiednio do 3025 i 957 EUR/t. Pełne mleko w proszku staniało o 3% do 3540 EUR/t, sery dojrzewające - Edam, Gouda o 3-4% do 3550- 3610 EUR/t, a masło o 0,6% do 3526 EUR/t.
W tym czasie według firmy CLAL i Komisji Europejskiej, na giełdzie w Chicago odnotowano 1% wzrost cen masła i suszonej serwatki o 2,5%. Z kolei spadek nastąpił w przypadku cen sera Cheddar o 5%, chudego mleka w proszku o 3% oraz pełnego proszku mlecznego.
 
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zniżki cen notowane są również na krajowym rynku mleka i przetworów mlecznych. W marcu za 1 hl mleka surowego w skupie płacono przeciętnie 150,31 zł, a więc mniej o 0,9% niż w lutym i o 2,4% niż w grudniu, ale o prawie 20% więcej niż w marcu poprzedniego roku. Średni poziom cen mleka w I kwartale 2014 roku wyniósł 151,85 zł/hl i był o 22,3% większy niż w I kwartale 2013 r., co przełożyło się na wzrost cen krów mlecznych przeciętnie o 4,6% do 3110 zł/szt, a jałówek o 2,9% do 2005 zł/szt.
 
W marcu zmalały ceny zbytu większości przetworów mlecznych średnio o ponad 1% w porównaniu z lutym. Najgłębszy spadek dotknął cen serów dojrzewających o 3,4-3,7% oraz masła o 1,8-2,0%, z wykluczeniem masła z dodatkiem oleju, którego cena pozostała niezmienna, a najmniej potaniały twarogi, bo o 0,1%.
 
Ceny mleka w proszku, mleka skondensowanego i śmietany o zawartości tł. 18% zmniejszyły się o 0,6-1,0%, a mleka spożywczego o 0,4-0,9%, z wyjątkiem tłustego mleka w folii, którego cena się nie zmieniła. Podrożały o 0,1-0,7% jedynie serki smakowe i niektóre rodzaje śmietany. Ceny jogurtów były takie jak w lutym.
 
W I kwartale br. średni poziom cen zbytu wszystkich przetworów mlecznych był większy niż w tym samym czasie przed rokiem. Najsilniej podrożało mleko w proszku, bo o 20- 23%, sery dojrzewające o 16-17%, masło w blokach i masło konfekcjonowane po 14% oraz mleko spożywcze o 10%.
 
Na rynku detalicznym mniejsze niż w lutym były ceny jogurtów oraz innych napojów i deserów mlecznych - o 0,4- 0,8%. Pozostałe przetwory, jak mleko zagęszczone i w proszku, sery dojrzewające i topione oraz twarogi podrożały od 0,1-0,2% do 0,4-0,5% w przypadku takich produktów jak śmietana, pełne mleko spożywcze, choć przy stabilnej cenie mleka chudego.
 
Ekspertki z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślają, że w rezultacie ceny przetworów mlecznych w marcu praktycznie nie zmieniły się, gdyż średni wzrost to 0,04%, a ceny masła zmalały o 0,3%. Przeciętny poziom cen nabiału w I kwartale br. był o 5,8% większy niż w I kwartale 2013 r., a najwyższy był wzrost cen mleka pitnego oraz serów dojrzewających i topionych - o 8,1-9,8%. Wzrost pozostałych przetworów wahał się od 2,0 do 6,1%. Masło podrożało w tym czasie o ponad 9,0%.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl