Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Złącza do zbiorników IBC
2011-02-03 -
Produkty myjące do pojazdów SZAMPON DDD-1
2020-07-17 -
NOWY Łupak Łuparka Świder Rębak DO DREWNA
2011-11-15 -
Profesjonalny Komputer do opryskiwacza S411
2020-02-11 -
Prasy Maszyny nowe
2017-05-15 -
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 3,0m
2013-03-19
Czy można prawidłowo odżywiać dziecko bez mleka?
Nad tym i innymi pytaniami debatowano podczas konferencji, która odbyła się w Warszawie w ramach projektu „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka.

Jak wiemy mleko krowie jest pełnowartościowym produktem odżywczym odpowiednim dla osób w każdym wieku. Nie tylko zawiera niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, ale także jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego tłuszczu, laktozy, niezbędnych soli mineralnych tj. wapń fosfor, magnez, potas, cynk, biopierwiastków śladowych: miedzi, manganu, selenu, jodu, wszystkich witamin rozpuszczonych w tłuszczach (A, D, E, K) i w wodzie ( B1, B2, B12, C i innych).
Nasze organizmy nie mają zdolności do magazynowania większych zapasów białka, dlatego musimy je dostarczać codziennie w odpowiednich ilościach.
Wapń w mleku występuje w dużych ilościach, 200 ml mleka zawiera 240 mg jonów Ca, czyli spożycie 3-4 szklanek dziennie lub alternatywnie odpowiedniej ilości jego przetworów, pozwala na prawie 100% pokrycie dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Warto pamiętać, że zamiast aptecznych suplementów diety, należy spożywać naturalne produkty, a wśród nich znajdować się powinno mleko i przetwory mleczne.
Między innymi o tych i innych wartościach odżywczych mleka na konferencji poinformowała dziennikarzy prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Kolejnym pytaniem, które padło w dyskusji było: Czy otyłość dziecka to efekt wyborów żywieniowych rodziców?
W powstawaniu otyłości współdziałają różne czynniki: genetyczne (mutacje genów związanych z regulacją gospodarki energetycznej organizmu), biologiczne (jednostki chorobowe, zaburzenia endokrynne), psychologiczne (zaburzenia nastroju, depresja), środowiskowe (brak aktywności fizycznej, nieodpowiednie odżywianie się).
Nawyki żywieniowe naszych pociech oparte są o wczesne doświadczenia w rodzinie, które kształtują odpowiednie zachowania żywieniowe. Pamiętajmy, że istotny wpływ ma model żywienia w rodzinie (regularność, urozmaicenie, estetyka, atmosfera).
Czytaj dalej na następnej stronie...
