| Autor: redakcja1

Czy to koniec spadków cen przetworów mlecznych?

Jak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej przeciętne ważone ceny odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku (OMP i PMP), masła i serów zwyżkowały w minionym tygodniu – zauważa FAMMU/FAPA.

Czy to koniec spadków cen przetworów mlecznych?

Ceny przetrworów mlecznych

Jest jednak jeszcze zbyt wcześnie by stwierdzić, że nastąpiło trwałe odwrócenie zniżkowego trendu. Najnowsze notowania wskazują, że w obrębie tygodnia średnie ważone ceny OMP w UE wzrosły o 1,5%, a PMP o 3,5%. W przypadku masła z kolei minimalne wzrosty obserwowane były od początku września, a ubiegły tydzień przyniósł 1,3% zwyżkę.

 

Jednak ceny przetworów mlecznych w UE w dalszym ciągu znacząco odbiegają od notowań sprzed roku. Ceny OMP są o 20% mniejsze niż przed rokiem, w stosunku do proszku pełnotłustego spadek wynosi 10%, sery Edam i Gouda są o 23% tańsze niż we wrześniu 2014 roku, a Cheddar o 17%.

 

W opinii analityków FAMMU/FAPA, aktualnie globalny rynek mleka zmaga się z nadprodukcją surowca i potrzeba trochę czasu, aż popyt i podaż zbliżą się do równowagi i ceny ustabilizują się na większym poziomie. Analitycy KE zauważają, że nastąpiła pewna poprawa na rynku, ale prognozują dalsze turbulencje z uwagi na coraz większe narażenie producentów na konkurencje i zmiany na rynku światowym. Nie przewiduje się poza tym większych zmiany w średnim i długim okresie.

 

W pierwszej połowie 2015 roku światowa produkcja mleka była o 1,8 mln litrów wyższa niż w tym samym czasie 2014 roku. Wzrost ten przede wszystkim napędzali producenci z Unii Europejskiej uwolnieni od systemu kwotowania produkcji mleka - 833,5 tys. ton w I połowie 2015 r., a także farmerzy z USA - 766 tys. ton.

 

W samym lipcu produkcja mleka w UE była o 3,1% większa niż w tym samym miesiącu 2014 r., a najwyższe wzrosty zaobserwowano w Irlandii, Luksemburgu, na Węgrzech, w Holandii i Portugalii, a we Francji, w Szwecji, Austrii i Niemczech notowano lekkie spadki. Wszystko wskazuje na to, że w 2016 roku produkcja mleka w dalszym ciągu będzie się zwiększać, ale zdaniem analityków KE zwyżka nie przekroczy 0,9%.


Średnie ważone ceny przetworów mlecznych w UE (EUR/100 kg)

 

Masło

OMP

PMP

Cheddar

Edam

Gouda

16-sie-2015

285

170

220

304

244

254

23-sie-2015

284

170

212

301

244

254

30-sie-2015

281

169

212

296

243

251

6-wrz-2015

284

172

220

296

243

251

13-wrz-2015

284

172

215

297

241

253

20-wrz-2015

288

175

223

296

243

251

Zmiana tygodniowa

1,30%

1,50%

3,50%

-0,20%

0,80%

-0,90%

Zmiana roczna

-6,00%

-20,00%

-10,00%

-17,00%

-23,00%

-23,00%

Źródło: FAMMU/FAPA
 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!