Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Osprzęt do ładowaczy czołowych VOLANT
2014-08-13 -
WÓZEK ROLNICZY MARIO 2
2020-02-20 -
Sekatory sadownicze
2013-04-02 -
Sortownik do ziemniaków STRZELEC KRUKOWIAK
2012-04-20 -
Przyczepa do słomy i siana
2016-05-11
Mleko prosto od krowy ma coraz więcej zwolenników
Polacy coraz częściej sięgają po mleko od krowy. Niewątpliwym ułatwieniem są tutaj mlekomaty stojące już w niektórych polskich miastach jak Toruń, Opole czy Wrocław.
Maksymalnie dwie godziny po wydojeniu krowy mleko musi znaleźć się w takim mlekomacie, gdzie w temperaturze 3-4 stopni Celsjusza będzie podawane konsumentom. Niemniej jednak powinno się je spożyć w ciągu 48 godzin od zakupu. Oczywiście można zrobić z niego ser, zsiadłe mleko czy masło.
Litr takiego niepasteryzowanego świeżego mleka kosztuje około 3 złotych. Daje to różnicę 0,5-1 złotego na litrze w stosunku do mleka tej samej ilości sprzedawanego w sklepach. Jednakże cena w żadnym wypadku nie odstrasza klientów, bo wolą oni zapłacić więcej za dużo lepszą jakość tego surowca.
