| Autor: redakcja1

Mleko prosto od krowy ma coraz więcej zwolenników

Polacy coraz częściej sięgają po mleko od krowy. Niewątpliwym ułatwieniem są tutaj mlekomaty stojące już w niektórych polskich miastach jak Toruń, Opole czy Wrocław.

Mleko prosto od krowy ma coraz więcej zwolenników

 

 

Maksymalnie dwie godziny po wydojeniu krowy mleko musi znaleźć się w takim mlekomacie, gdzie w temperaturze 3-4 stopni Celsjusza będzie podawane konsumentom. Niemniej jednak powinno się je spożyć w ciągu 48 godzin od zakupu. Oczywiście można zrobić z niego ser, zsiadłe mleko czy masło.

 

 

 

Litr takiego niepasteryzowanego świeżego mleka kosztuje około 3 złotych. Daje to różnicę 0,5-1 złotego na litrze w stosunku do mleka tej samej ilości sprzedawanego w sklepach. Jednakże cena w żadnym wypadku nie odstrasza klientów, bo wolą oni zapłacić więcej za dużo lepszą jakość tego surowca.

 

 



Tagi:
źródło: