| Autor: redakcja1

Prognoza cen skupu bydła we wrześniu i grudniu 2015 r.

W wyniku utrzymującego się popytu na wołowinę, zarówno w UE, jak i na świecie przeciętne miesięczne ceny bydła w UE są większe niż przed rokiem. W czerwcu 2015 r. w UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wynosiła 381,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 3,5% wyższa niż w tym samym miesiącu 2014 r. - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Prognoza cen skupu bydła we wrześniu i grudniu 2015 r.

Ceny żywca wołowego w Q2 2015

Rosnące ceny żywca wołowego na rynku unijnym sprzyjały zwyżce cen bydła w Polsce. według danych GUS, w maju 2015 r. cena bydła ogółem, ale z wykluczeniem cieląt wynosiła 6,13 zł/kg i była 1% większa niż w poprzednim miesiącu i niż przed rokiem.
 
Młode bydło skupowano po 6,33 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w kwietniu br. i o 2% niż przed rokiem. Jak wynika z danych KE, przeciętna cena polskiej wołowiny klasy R3 w czerwcu br. wyniosła 319,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 5% więcej niż przed rokiem. Tym samym była ona o 16% mniejsza od średniej unijnej. Niższe niż w Polsce ceny zakupu bydła rzeźnego odnotowano na Węgrzech, Łotwie, Litwie, w Estonii i w Rumunii.

Prognoza cen skupu bydła w UE w Q3 i Q4 2015

Rosnący popyt na wołowinę na świecie, m.in. ze strony państw bałkańskich, azjatyckich jak Hongkong, Chiny czy Turcja i Stanów Zjednoczonych, sprzyja utrzymywaniu się globalnych cen bydła na wysokim poziomie. Zwyżka cen jest jednak hamowana przez większą produkcję w Unii Europejskiej oraz u niektórych innych światowych eksporterów, w tym głównie w Indiach i Brazylii. W wyniku wysokich globalnych cen wołowiny zwiększa się unijny eksport, maleje import, a ceny są wyższe niż przed rokiem.
 
Ze względu na ukierunkowanie polskiej produkcji wołowiny na wywóz na rynek unijny, zmiany cen bydła w UE mają znaczący wpływ na poziom krajowych cen skupu. Prognozuje się, że unijne ceny w trzecim kwartale 2015 r. będą większe niż rok wcześniej, a w czwartym – podobne lub nieco mniejsze od cen zeszłorocznych.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: