| Autor: redakcja1

Produkcja wołowiny w UE wzrośnie do 7,66 mln ton

Jak przewiduje Komisja Europejska w ostatnim raporcie z lipca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets in 2015 and 2016), w 2015 r. produkcja netto wołowiny oraz cielęciny w Unii ukształtuje się w granicy 7 mln 657 tys. ton, a zatem będzie o 1,4% wyższa niż w 2014 r., przy czym w minionym roku zwiększyła się ona o 2,5% - podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja wołowiny w UE wzrośnie do 7,66 mln ton

Rynek wołowiny w UE

Większa produkcja mięsa wołowego będzie po części wynikała ze zwiększonej liczby krów, która zostanie skierowana do uboju, aby ograniczyć w ten sposób przekroczenie kwot mlecznych, a także zwiększenia się pogłowia bydła ogółem. W 2016 r. wytwórczość tego gatunku mięsa prawdopodobnie wzrośnie o następne 0,6% do 7 mln 718 tys. ton.

 

W 2014 r. eksport mięsa wołowego z Unii był wyższy o 29% - 46 tys. ton, co wynikało z większych dostaw do Hongkongu, Zachodnich Bałkanów oraz na Filipiny będących nowym rynkiem zbytu. Eksporterzy unijni zmuszeni zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po wprowadzeniu przez Rosję embarga na wołowinę ze Wspólnoty. Jak szacuje Komisja Europejska, wraz z dalszym utrzymaniem rosyjskiego embarga na unijną wołowinę, w 2015 r. kraje Wspólnoty mogą wysłać 225 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o 8,5% więcej niż w 2014 r.

 

W 2016 roku możliwa jest zwyżka eksportu w granicy 3,5% do 232 tys. ton. W zeszłym roku wywóz żywca wołowego z Unii wzrósł o 5,3%, i tym samym jego udział w wysyłce towarów z wołowiny łącznie zwiększył się do 35,5%. Największym importerem bydła z Unii był Liban. Wzrosły również nadzieje na zwyżkę wysyłek tych zwierząt do Turcji poprzez odblokowanie rynku w 2014 r. W tym roku Liban pozostanie głównym kierunkiem zbytu bydła ze Wspólnoty, a wzrost wysyłek do Turcji nadal będzie niepewny. Jak wynika z prognoz Komisji, w 2015 r. Unia może wyeksportować o 30% więcej bydła niż rok wcześniej.

 

W 2014 roku kraje Wspólnoty sprowadziły 307 tys. ton mięsa wołowego, a zatem o 1,2% więcej niż w 2013 r. W 2014 r. zaimportowano mniej mięsa wołowego do Unii z Argentyny, więcej za to przywieziono z Australii oraz z Brazylii. W br. potencjał eksportowy Australii będzie niższy za sprawą redukcji produkcji, a rola Argentyny w globalnym handlu wołowiną będzie zależała od kontynuacji polityki ograniczającej wywóz nowych władz argentyńskich po październikowych wyborach.

 

Brazylia skupiać się będzie z kolei na zwiększeniu udziałów w rynku rosyjskim, a także zwyżce dostaw do Chin. Stąd też można spodziewać się, że w 2015 r. zakup tego gatunku mięsa do Wspólnoty zmaleje o 4% do 295 tys. ton. W przyszłym roku import może zwiększyć się o 2,3% do 302 tys. ton.

 

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w 2014 r. wzrost podaży wołowiny na rynku wspólnotowym, wpłynął na odbudowę konsumpcji tego gatunku mięsa o 1,5% do 10,5 kg w wadze produktu/osobę. Zwyżka ta będzie utrzymana również w 2015 r. o 0,8% do 10,6 kg/osobę, a także w 2016 r. o 0,3% do 10,7 kg/osobę. Jednakże wyższy poziom cen wołowiny będzie wpływał na ograniczenie rosnącego spożycia.

 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!