Spadek cen przetworów mleczarskich

Zarówno w listopadzie jak i w październiku na krajowym rynku zbytu mleczarskich przetworów ceny miały tendencję spadkową.

 

Średnia cena sprzedaży wszelkich mlecznych produktów, które były nadzorowane przez Ministerstwo Rolnictwa spadła o prawie 6 procent. Z kolei w stosunku miesięcznym oscyluje ona na poziomie blisko 5 procent wyższym niż w tym samym czasie roku zeszłego.

 

Co ciekawe, pod koniec listopada spadek wyraźnie przyhamował, gdyż na przełomie listopada oraz grudnia tego roku tańsze jest tylko masło w blokach i odtłuszczone mleko w proszku, co jest normalnym zjawiskiem o tej porze roku.

 

Niemniej jednak, u prawie wszystkich płynnych przetworów mlecznych zanotowano wzrost cen. W przypadku jogurtu naturalnego jest to zwyżka powyżej 2 procent w tygodniowej relacji do około 375 złotych za 100 kilogramów. Natomiast jeśli chodzi o jogurty owocowe to ich ceny są o blisko 1 procent niższe niż w roku ubiegłym. Z kolei mleko w proszku oraz ser są droższe.



Tagi:
źródło: