| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji bydła w UE (I-IV 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie I-IV 2015 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 3,9% więcej bydła przeliczeniu na tony niż przed rokiem, a ubój w sztukach wzrósł o 2,3% - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji bydła w UE (I-IV 2015)

Produkcja bydła w UE

Produkcja bydła w „starych” krajach UE zwiększyła się o 3,2%, a w sztukach o 1,4%. Wzrosty produkcji w Unii Europejskiej dotyczyły głównie wolców o 8,5% oraz jałówek o 5,8%, a także cieląt o 3,5%, krów o 5,3% i młodego bydła o 2,2%.

 

W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Estonia, Polska, Włochy, Luksemburg, Bułgaria, Hiszpania, Litwa, Cypr, Portugalia, Finlandia, Słowenia, Belgia, Austria, Czechy, Francja oraz Łotwa. Największe zniżki produkcji zaobserwowano na Malcie, w Grecji, Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Irlandii oraz w Szwecji.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!