| Autor: redakcja1

Większa produkcja bydła w UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) wzrosła o 2,6% w odniesieniu do tego samego okresu sprzed roku, przy czym produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,1%.

Większa produkcja bydła w UE

Produkcja bydła w UE

Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty była większa o 2,1%, a w sztukach o 2,7%. Zniżki produkcji w tonach zanotowano w pięciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja się zwiększyła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji o 8,4%, Grecji o 4,2%, na Litwie o 4,2%, w Estonii o 1,8% oraz w Austrii o 0,6%.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, największe wzrosty produkcji zaobserwowano z kolei na Cyprze o 53,3%, w Rumunii o 29,4%, Bułgarii o 25,9%, na Malcie o 10,6%, w Holandii o 8,5%, Danii o 7,3%, w Polsce o 6,5%, na Węgrzech o 6,4%, w Słowenii o 6,2%, Czechach o 5,3%, Chorwacji o 5,1%, Irlandii o 4,3%, Luksemburgu o 3,9%, Belgii o 3,9%, Wielkiej Brytanii o 3,2%, we Włoszech o 2,7%, w Portugalii o 2,3%, na Łotwie o 1,8% oraz na Słowacji o 1,8%.
 
Zwyżki produkcji w tonach w UE-28 dotyczyły głównie krów o 5,8%, jałówek o 5,1%, cieląt o 3,1%, młodego bydła o 2% oraz wolców o 0,7%. Produkcja wołów zmalała za to o 0,9%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!