| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji bydła w UE (Q1 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w I kwartale 2015 r. kraje Unii Europejskiej wytworzyły o 4,8% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, przy czym ubój w sztukach wzrósł o 3,4% - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji bydła w UE (Q1 2015)

Produkcji bydła w UE

Produkcja bydła w „starych” krajach UE odnotowała wzrost o 3,9%, a w sztukach o 2,3%. Zwyżki produkcji w UE-28 dotyczyły głównie wolców o 9,8% oraz jałówek o 6,3%, a także cieląt o 5,7%, krów o 5,5% i młodego bydła o 3,2%.

 

W analizowanym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Włochy, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Litwa oraz Francja. Największe spadki produkcji zaobserwowano z kolei na Malcie, Grecji, Chorwacji, Danii, Słowacji, Austrii, Irlandii oraz w Szwecji.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!