Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowy kompaktor Milan
2020-04-07 -
Głębosz SPIDER X
2020-02-20 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-70 AGRI
2020-05-22 -
Deszczownia Rainstar A BauerGroup
2020-05-22
Wzrost produkcji bydła w UE (Q1 2015)
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w I kwartale 2015 r. kraje Unii Europejskiej wytworzyły o 4,8% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, przy czym ubój w sztukach wzrósł o 3,4% - podaje FAMMU/FAPA.
Produkcji bydła w UE
Produkcja bydła w „starych” krajach UE odnotowała wzrost o 3,9%, a w sztukach o 2,3%. Zwyżki produkcji w UE-28 dotyczyły głównie wolców o 9,8% oraz jałówek o 6,3%, a także cieląt o 5,7%, krów o 5,5% i młodego bydła o 3,2%.
W analizowanym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Włochy, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Litwa oraz Francja. Największe spadki produkcji zaobserwowano z kolei na Malcie, Grecji, Chorwacji, Danii, Słowacji, Austrii, Irlandii oraz w Szwecji.