Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




W przyszłym roku produkcja drobiu w UE wzrośnie do 14,5 mln ton

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE zwiększy się w ujęciu roku o 4% do...

W 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE zwiększy się w ujęciu roku o 4% do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o 1,2% do 14,5 mln ton.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja drobiu

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, ekspansji poziomu wytwarzania sprzyjają relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów na początku tego roku, unijna produkcja mięsa drobiu w pierwszym półroczu 2016 r. zwiększyła się o 6%.
 
Wzrosty zanotowali wszyscy znaczący producenci drobiu w UE, oprócz Francji. Prym wiodła ponownie Polska - 15%, a dalej Hiszpania - 8%, Włochy - 6%, Holandia - 5% i Wielka Brytania - 4%. Odbudowa stad drobiu we Francji, po działaniach zapobiegawczych wprowadzonych na początku roku w związku z ptasią grypą, nie znalazła jeszcze odzwierciedlenia w liczbie ubojów.
 
Sytuacja ulegnie prawdopodobnie poprawie w drugiej połowie roku. Na szczeblu unijnym, produkcja drobiu powinna w drugim półroczu nadal wzrastać, świadczą o tym tak samo wysokie miesięczne wstawienia kurcząt, co w pierwszej połowie roku.

Konsumpcja drobiu


W 2016 r. unijna konsumpcja drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 3,4% do 13,7 mln ton tj. do 26,8 kg na jednego mieszkańca. Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2017 r. zwiększy się już tylko o 1,2% do 13,9, czyli przeciętnie do 27,1 kg na jednego mieszkańca. Skala wzrostu spożycia będzie niższa niż w poprzednich latach, ponieważ rynek staje się coraz bardziej nasycony. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.

Czytaj dalej na nastepnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne
  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne

    W okresie styczeń-luty br. nie zmieniły się miesięczne koszty paszowe w chowie kurcząt rzeźnych.
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl