| Autor: redakcja1

W przyszłym roku produkcja drobiu w UE wzrośnie do 14,5 mln ton

W 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE zwiększy się w ujęciu roku o 4% do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o 1,2% do 14,5 mln ton.

W przyszłym roku produkcja drobiu w UE wzrośnie do 14,5 mln ton

Produkcja drobiu

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, ekspansji poziomu wytwarzania sprzyjają relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów na początku tego roku, unijna produkcja mięsa drobiu w pierwszym półroczu 2016 r. zwiększyła się o 6%.
 
Wzrosty zanotowali wszyscy znaczący producenci drobiu w UE, oprócz Francji. Prym wiodła ponownie Polska - 15%, a dalej Hiszpania - 8%, Włochy - 6%, Holandia - 5% i Wielka Brytania - 4%. Odbudowa stad drobiu we Francji, po działaniach zapobiegawczych wprowadzonych na początku roku w związku z ptasią grypą, nie znalazła jeszcze odzwierciedlenia w liczbie ubojów.
 
Sytuacja ulegnie prawdopodobnie poprawie w drugiej połowie roku. Na szczeblu unijnym, produkcja drobiu powinna w drugim półroczu nadal wzrastać, świadczą o tym tak samo wysokie miesięczne wstawienia kurcząt, co w pierwszej połowie roku.

Konsumpcja drobiu


W 2016 r. unijna konsumpcja drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 3,4% do 13,7 mln ton tj. do 26,8 kg na jednego mieszkańca. Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2017 r. zwiększy się już tylko o 1,2% do 13,9, czyli przeciętnie do 27,1 kg na jednego mieszkańca. Skala wzrostu spożycia będzie niższa niż w poprzednich latach, ponieważ rynek staje się coraz bardziej nasycony. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.

Czytaj dalej na nastepnej stronie...


Tagi:
źródło: