| Autor: redakcja1

Połowy ryb na Bałtyku przekroczyły 120 tys. ton

W okresie styczeń-październik 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 123,0 tys. ton i były o 4,3% większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Połowy ryb na Bałtyku przekroczyły 120 tys. ton

Połowy ryb z Bałtyku

W ocenie Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ, bardzo niskie połowy w październiku wpłynęły na wyraźne obniżenie dynamiki wzrostu wyładunków obserwowanej w poprzednich miesiącach w odniesieniu do ryb płaskich, co dało wzrost o 57,4% do 13,4 tys. ton oraz śledzi o 12,9% do 36,5 tys. ton. Minimalnie zmalały w tym czasie połowy szprotów i wyniosły 56,8 tys. ton. Wyraźnie ograniczono z kolei w porównaniu z rokiem poprzednim wyładunki dorszy o 26,9% do 8,0 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października 2016 r. wyniosło: dla szprotów 92,7%, dla śledzi 69,1%, a dla dorszy 60,2%.

Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza
 
W ciągu trzech kwartałów 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 318,7 tys. ton i była o 15,9% wyższa niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
 
Największy przyrost wystąpił w grupie świeżych filetów z ryb morskich, których podaż zwiększyła się blisko 3-krotnie do 42,0 tys. ton. Na bardzo wysokim poziomie utrzymuje się również produkcja mrożonych filetów z ryb morskich – zwyżka o 18,0% do 22,3 tys. ton oraz ryb wędzonych o 17,4% do 64,9 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 12,9% do 29,1 tys. ton.
 
Stosunkowo nieznaczny przyrost produkcji wystąpił w grupie produktów wysokoprzetworzonych, tj. przetworów i konserw o 6,0% do 159,7 tys. ton, które dominują w strukturze krajowego przetwórstwa sektora rybnego. Zwiększyła się przede wszystkim produkcja konserw o 11,6% do 45,7 tys. ton oraz wyrobów kulinarnych, garmażeryjnych, past, sałatek i paprykarzy o 17,1% do 43,1 tys. ton.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: