| Autor: redakcja1

Połowy ryb na Bałtyku przekroczyły 120 tys. ton

W okresie styczeń-październik 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 123,0 tys. ton i były o 4,3% większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Połowy ryb na Bałtyku przekroczyły 120 tys. ton
Mniejsza była natomiast produkcja w grupie marynat o 3,9% do 56,4 tys. ton. Głównym gatunkiem wykorzystywanym do produkcji produktów wysokoprzetworzonych są śledzie, a całkowita podaż produktów śledziowych wzrosła w okresie styczeń-wrzesień 2016 r. o 8,1% do 75,4 tys. ton. Jednym z niewielu asortymentów, których produkcja wyraźnie zmalała w analizowanym okresie były całe mrożone ryb morskie o 27,2% do 16,1 tys. ton.

Ceny ryb, owoców morza oraz ich przetworów
 
Z informacji podanych przez Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ wynika, że import ryb, owoców morza oraz ich przetworów wzrósł w obrębie trzech kwartałów 2016 r. o 6,3% do 388,6 tys. ton, a jego wartość o 20,8% do 5,75 mld zł. Spośród głównych grup produktów zwiększono import filetów i mięsa z ryb o 18,3% do 136,8 tys. ton oraz ryb mrożonych o 14,0% do 73,1 tys. ton, przy ograniczeniu przywozu przetworów i konserw z ryb o 7,9% do 31,0 tys. ton oraz ryb świeżych o 5,5% do 118,5 tys. ton.
 
Wzrost cen ryb sprowadzanych obserwuje się przede wszystkim w asortymencie łososiowym i śledziowym o 30% oraz mrożonych dorszy o 10%. Stabilne były w omawianym okresie ceny mintajów, tuńczyków i morszczuków, a niższe ceny niż w roku wcześniejszym notuje się w imporcie pang.
 
W okresie styczeń-październik 2016 r. ceny produktów rybnych były średnio o 3,2% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a w relacji miesięcznej wzrost cen wyniósł 5,1%. Zwyżka cen obserwowana jest głównie w asortymencie ryb świeżych i chłodzonych, które średniorocznie podrożały w tym czasie o 6,4%.
 
Wyraźnie wyższe ceny notuje się także w przypadku ryb mrożonych o 4,2% oraz mrożonych owoców morza o 3,8%. Stosunkowo niewielkie podwyżki odnotowano w rybach i owocach morza wędzonych, suszonych i solonych o 1,6% oraz produktach wysokoprzetworzonych, tj. konserwach, pastach czy wyrobach garmażeryjnych o 1,1%.
 
Niższe ceny niż przed rokiem konsumenci płacili tylko za świeże i chłodzone owoce morza o 1,5%. Ryby i owoce morza należały do najszybciej drożejących grup żywności, których ceny w okresie styczeń-październik 2016 r. były średnio o 0,7% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ceny mięsa i jego przetworów, które są głównym substytutem ryb spadły w tym czasie o 0,5%, a nabiału o 2,6%.


Tagi:
źródło: