Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.

Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2015 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych i rybnych, obecność MOM-u , zawartość ekstraktu, alkoholu etylowego, nadzienia, tłuszczu, białka i soli, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
 
Kontrole dotyczyły jakości handlowej:

  • wędlin typu wędzonka, konserw i wyrobów blokowych;

  • wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (np. pierogów, pyz), wyrobów z mięsa w sosach (np. pulpetów), gołąbków, flaków;

  • ryb mrożonych, konserw i marynat rybnych, owoców morza;

  • soków i nektarów jabłkowych oraz soków i nektarów cytrusowych (w tym soków bezpośrednio tłoczonych);

  • wyrobów winiarskich (w tym m.in. fermentowanych napojów winiarskich, win i win aromatyzowanych);

  • jaj.

 II. Zakres kontroli
 
Kontrole przeprowadzono w 379 podmiotach, w tym u:

  • 94 producentów wyrobów garmażeryjnych,

  • 89 producentów przetworów mięsnych,

  • 80 producentów jaj,

  • 57 producentów przetworów rybnych,

  • 32 producentów wyrobów winiarskich,

  • 27 producentów soków i nektarów.

 Kontrolą objęto w zakresie:
 
1. cech organoleptycznych – 951 partii produktów, w tym:

  • 306 partii przetworów mięsnych,

  • 237 partii jaj,

  • 185 partii wyrobów garmażeryjnych,

  • 103 partie przetworów rybnych,

  • 68 partii wyrobów winiarskich,

  • 52 partie soków i nektarów;

2. parametrów fizykochemicznych – 713 partii produktów, w tym:

  • 285 partii przetworów mięsnych,

  • 187 partii wyrobów garmażeryjnych,

  • 114 partii przetworów rybnych,

  • 75 partii wyrobów winiarskich,

  • 52 partie soków i nektarów;

 3. znakowania – 1 294 partie produktów, w tym:

  • 496 partii jaj,

  • 299 partii przetworów mięsnych,

  • 228 partii wyrobów garmażeryjnych,

  • 129 partii przetworów rybnych,

  • 78 partii wyrobów winiarskich,

  • 64 partie soków i nektarów.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: