| Autor: mikolaj

Straty w przechowywanych warzywach mniejsze niż rok temu

W okresie zimy 2015/2016 straty w przechowywaniu warzyw utrzymywały się na ogół na poziomie zbliżonym do lat poprzednich, niższe były dla kapusty i marchwi, nieco niższe dla cebuli i porów. Podobnie jak w poprzednich sezonach przechowalniczych, zaobserwowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju.

Straty w przechowywanych warzywach mniejsze niż rok temu

Straty w przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych

Lata

Ziemniaki

Kapusta

Cebula

Marchew jadalna

Buraki ćwikłowe

Pietruszka

Selery

Pory

W % ogólnej ilości przechowywanych ziemiopłodów

2006-2010a)

12

17

13

15

11

16

15

12

2011-2015a)

11

17

14

14

12

15

15

12

2011

12

16

14

15

12

16

16

12

2012

12

17

14

15

13

15

15

12

2013

11

17

13

15

13

15

15

12

2014

10

17

14

13

13

15

15

13

2015

11

17

13

12

11

14

13

12

2016

11

15

12

11

11

14

13

11

a/ Przeciętne roczne
 

Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, do przechowywania w okresie zimy 2015/2016 przeznaczono około 4,0 mln t ziemniaków, tj. ok. 43% zbiorów z 2015 r. (w roku poprzednim ok. 70%). Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,4% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania tj. o 0,3 pkt. proc. więcej niż w roku poprzednim. Największe straty w masie przechowywanych ziemniaków wystąpiły w województwach podkarpackim i zachodniopomorskim.

 

Straty w przechowywanych jabłkach były także zróżnicowane w zależności od rejonu. Z informacji pozyskanych od grup producenckich z rejonu grójeckiego oraz z Lubelszczyzny wynika, że jabłka przechowują się dużo gorzej niż w roku ubiegłym. Długotrwała susza występująca w ostatnim sezonie podczas dorastania jabłek spowodowała, że poziom cukrów w owocach był wysoki, a ich rozłożenie niekorzystne, w wyniku czego po otwarciu chłodni na jabłkach pojawiają się oznaki chorób przechowalniczych. Wartość handlowa takich owoców znacznie spada i część z nich jest kierowana do przemysłu. W innych częściach kraju sadownicy nie zgłaszali powszechnie tego typu strat. W skali całego kraju straty w przechowywanych jabłkach były jednak znacznie wyższe niż w poprzednim sezonie.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!