Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.

Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

Badaczki z SGGW poradziły sobie z tym problemem, zastępując cukier prebiotykiem – inuliną i dodając niewielką ilość mąki dyniowej. Dodanie inuliny sprawia, że ciasto wyrasta, a mąka dyniowa nadaje mu piękną barwę i jest źródłem karotenoidów, czyli cennych składników odżywczych.


Po wielu próbach została opracowana receptura bezcukrowej drożdżówki o niezbyt skomplikowanym składzie. Do jej wypieku potrzebne są: mąka pszenna, mąka dyniowa, drożdże instant, olej rzepakowy, całe jaja i ich żółtka, woda pasteryzowana, sól oraz naturalne aromaty (maślany i śmietankowo-waniliowy). Zaproponowano, aby nadziać bułkę nadzieniem z owoców bez dodatku cukru.

Ciasto przygotowane według tej receptury pięknie wyrasta i ma atrakcyjną barwę, ale pod jednym warunkiem. Surowe musi poleżeć w stałej temperaturze 30°C, najlepiej w przeznaczonej do tego cieplarce. Specjalnej obróbki wymaga także mąka – dobrze, gdy jest odpowiednio spulchniona, ocieplona i napowietrzona. Z tego też powodu drożdżówka najlepiej nadaje się do produkcji przemysłowej. W warunkach domowych efekt końcowy będzie nieco mniej zadowalający.

Czy to smakuje?

Odpowiednia wielkość i atrakcyjna barwa to w przypadku produktów spożywczych nie wszystko. Bardzo ważny jest także atrakcyjny smak. Jak smakuje taka bezcukrowa drożdżówka? Ci, którzy mieli okazje spróbować, mówią, że jest pyszna. Najważniejsze, że taką opinię o tym produkcie mają najbardziej wymagający konsumenci, czyli dzieci. W zamyśle autorek receptury zdrowe drożdżówki powinny trafić przede wszystkim do placówek wychowawczych. Mają szansę stać się także istotną pozycją na wciąż niewielkim rynku żywności dla cukrzyków i innych osób dbających o zdrową, niskokaloryczną dietę bogatą w jak najmniejsze ilości cukru i tłuszczu.



Tagi:
źródło: