Indeks cen żywności najwyższy od marca

W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wzrósł wobec zmienionej wartości z września o 0,7% (1,2 pp.) do 172,6 pkt i był najwyższy od marca 2015 r. Poza lipcem indeks rósł od początku bieżącego roku. Zwyżkowały indeksy m.in. zbóż, nabiału oraz cukru, natomiast oleje i mięso potaniało. W skali roku żywność na świecie podrożała o 9,1%

Indeks cen żywności najwyższy od marca

Indeks cen żywności

Wartość indeksu cen olejów dla października br. wyniosła 167,9 punkty, tj. o 2,4% mniej w porównaniu z wrześniem br. Zatem po trzech miesiącach spadku i dwóch wzrostu, jego wartość zmniejszyła się głównie na skutek redukcji cen oleju palmowego pod wpływem rosnącej produkcji w Azji Południowo Wschodniej połączonej ze słabym popytem na świecie, co wpływało na wzrost zapasów zwłaszcza w Malezji. Zmiany tego indeksu były ograniczane przez rosnące notowania innych olejów (sojowego, słonecznikowego i rzepakowego).

 

Natomiast indeks cukru FAO wzrósł w październiku o 3,4% do 315,3 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 59,8%. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami; na skutek niekorzystnych warunków pogodowych wyhamowała kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Indeks jest najwyższy obecnie od października 2012 roku.

 

Jak podaje FAMMU/FAPA, ceny mięsa w październiku były o 3,4% wyższe niż przed rokiem. Od stycznia br., gdy indeks cen mięsa był najniższy od 5 lat, notowania poszły w górę o 13%. Październikowy 1-procentowy spadek został spowodowany głównie obniżeniem popytu importowego Chin na wieprzowinę, a co za tym idzie ograniczeniem unijnego eksportu na ten rynek przy obfitej podaży. Unijne ceny reprezentatywne wieprzowiny wyniosły w październiku 158,14 EUR/100 kg i były o 4,5% niższe niż we wrześniu. Do spadku cen mięsa ogółem na świecie przyczyniła się również dalsza redukcja cen eksportowych wołowiny w Oceanii z uwagi na wzrost produkcji w USA i zmniejszenie popytu importowego. Notowania mięsa owczego w Oceanii wzrosły natomiast do poziomu najwyższego od prawie dwóch lat ze względu na ograniczenie podaży w tym regionie.
 

Czytaj dalej na następnej stronnie...



Tagi:
źródło: