Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza typ TS 18 000
2014-10-15 -
Beczkowozy jednoosiowe
2014-09-12 -
Ciągnik Steyr Kompakt
2011-01-04 -
Oczyszczacz paliwa MLS - MFP 340
2014-04-09 -
Piecyk na drewno Andorra szary – Thorma
2020-08-03 -
Ubezpieczenia rolne
2014-09-25
Indeks cen żywności najwyższy od marca
W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wzrósł wobec zmienionej wartości z września o 0,7% (1,2 pp.) do 172,6 pkt i był najwyższy od marca 2015 r. Poza lipcem indeks rósł od początku bieżącego roku. Zwyżkowały indeksy m.in. zbóż, nabiału oraz cukru, natomiast oleje i mięso potaniało. W skali roku żywność na świecie podrożała o 9,1%
Indeks cen żywności
Wartość indeksu cen olejów dla października br. wyniosła 167,9 punkty, tj. o 2,4% mniej w porównaniu z wrześniem br. Zatem po trzech miesiącach spadku i dwóch wzrostu, jego wartość zmniejszyła się głównie na skutek redukcji cen oleju palmowego pod wpływem rosnącej produkcji w Azji Południowo Wschodniej połączonej ze słabym popytem na świecie, co wpływało na wzrost zapasów zwłaszcza w Malezji. Zmiany tego indeksu były ograniczane przez rosnące notowania innych olejów (sojowego, słonecznikowego i rzepakowego).
Natomiast indeks cukru FAO wzrósł w październiku o 3,4% do 315,3 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 59,8%. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami; na skutek niekorzystnych warunków pogodowych wyhamowała kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Indeks jest najwyższy obecnie od października 2012 roku.
Jak podaje FAMMU/FAPA, ceny mięsa w październiku były o 3,4% wyższe niż przed rokiem. Od stycznia br., gdy indeks cen mięsa był najniższy od 5 lat, notowania poszły w górę o 13%. Październikowy 1-procentowy spadek został spowodowany głównie obniżeniem popytu importowego Chin na wieprzowinę, a co za tym idzie ograniczeniem unijnego eksportu na ten rynek przy obfitej podaży. Unijne ceny reprezentatywne wieprzowiny wyniosły w październiku 158,14 EUR/100 kg i były o 4,5% niższe niż we wrześniu. Do spadku cen mięsa ogółem na świecie przyczyniła się również dalsza redukcja cen eksportowych wołowiny w Oceanii z uwagi na wzrost produkcji w USA i zmniejszenie popytu importowego. Notowania mięsa owczego w Oceanii wzrosły natomiast do poziomu najwyższego od prawie dwóch lat ze względu na ograniczenie podaży w tym regionie.
Czytaj dalej na następnej stronnie...