| Autor: redakcja1

W najbliższych latach wzrośnie spożycie serów i masła, a spadnie mleka pitnego

Do 2025 r. w Unii Europejskiej, przewiduje się zwiększenia konsumpcji produktów mleczarskich bardziej przetworzonych, takich jak sery i masło. Zmaleje z kolei spożycie mleka pitnego - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

W najbliższych latach wzrośnie spożycie serów i masła, a spadnie mleka pitnego

Konsumpcja produktów mleczarskich

Jak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej (KE) „Prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025”, w 2025 r. konsumpcja serów w Unii Europejskiej (UE) wyniesie 10,2 mln t i będzie o 840 tys. ton - 9% wyższa niż w 2015 r. Spożycie serów, w przeliczeniu na jedną osobę zwiększy się z 18,4 kg w 2015 r. do 19,7 kg w 2025 r. Dynamika zwyżki będzie sporo większa w nowych krajach członkowskich (UE-N13), wyniesie 21%, podczas gdy w krajach starej piętnastki (UE-15) jedynie 4%. Mimo szybszej dynamiki wzrostu, poziom spożycia serów w UE-N13 pozostanie mniejszy niż w UE-15 i wyniesie odpowiednio 15,9 i 20,6 kg na osobę. Jak dodają autorzy raportu 35% wytwarzanych w UE serów wykorzystywane jest w przemyśle przetwórczym m.in. do kanapek i pizzy.

W latach 2016-2025 konsumpcja masła w UE wzrośnie o 11% do 2,4 mln t.  Zużycie masła w przetwórstwie oceniane jest na 40%, przede wszystkim w przemyśle piekarskim i cukierniczym oraz do produkcji czekolady. Szacuje się, że do 2025 r. udział przemysłowego zużycia ma zwiększyć się do 50%. W 2025 r., spożycie masła w przeliczeniu na jedną osobę wyniesie 4,6 kg i będzie o 9% wyższe niż w 2015 r., w tym w krajach UE-N13 dynamika będzie zdecydowanie większa i wyniesie prawie 30% do 3,9 kg na osobę, podczas gdy w UE-15 o 5% do 4,8 kg.

W Unii Europejskiej, w perspektywie najbliższych dziesięciu lat zmaleje z kolei konsumpcja mleka pitnego o 2 kg na osobę, przede wszystkim za sprawą obniżenia się spożycia w UE-15, której nie zrekompensuje wzrost konsumpcji w nowych krajach członkowskich.

Po kilku latach spadku zużycia odtłuszczonego mleka w proszku, od 2009 r. jego wykorzystanie w UE zaczęło się zwiększać. Jak wynika z prognoz KE, w latach 2016-2025 zużycie OMP wzrośnie o 30% do prawie 1 mln t. OMP wykorzystywane jest głównie w produkcji pasz - 15%, czekolady - 30%, produktów żywnościowych dla dzieci i niemowląt - 25%, jogurtów oraz serów, a także w przemyśle piekarskim i cukierniczym.  W odniesieniu do pełnego mleka w proszku, przewidywany wzrost zużycia na rynku wewnętrznym ma wynieść 21% do 441 tys. t, a serwatki o 8% do 1,7 mln t.

Przewidywane zmiany konsumpcji poszczególnych produktów mleczarskich w połączeniu z kierunkami rozwoju wywozu znajdą zapewne odzwierciedlenie w działaniach inwestycyjnych przetwórców mleka.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!