Indeks cen żywności: Po dwóch miesiącach stabilizacji powracają spadki

W grudniu 2014 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO zmalał – podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności: Po dwóch miesiącach stabilizacji powracają spadki

Indeks cen żywności

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, jak zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla grudnia 2014 roku był na poziomie 188,6 punktów w stosunku do 192,6 pkt., a więc o 3,2 pkt. - 1,7% mniej niż w listopadzie poprzedniego roku. W związku z tym, po dwóch miesiącach stabilizacji w październiku i listopadzie 2014 r. powrót do zniżkowej tendencji notowanej od marca do września wcześniejszego roku.
 
W grudniu 2013 roku indeks był na poziomie 202 pkt., a więc od roku obniżył się o 3,7% w skali rocznej odnotowano największe spadki cen indeksu dla zbóż o 12,5%, a dla olejów roślinnych o 6,2%. W obrębie miesiąca przy niewielkim umocnienieniu cen zbóż przeważyły zniżki cen pozostałych produktów, tj. olejów, artykułów mlecznych, cukru oraz mięsa.
 
W grudniu 2014 roku indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł 161 pkt, a zatem to mniej o 3,9 pkt - 2,4% niż w listopadzie poprzedniego roku oraz 6,2% poniżej poziomu z grudnia 2013 roku. Grudniowy indeks był na najniższym poziomie od 5 lat. Spadek tego indeksu odzwierciedlał głownie redukcję cen oleju palmowego w wyniku obniżenia się popytu za sprawą konkurencji ze strony taniejącej ropy naftowej na rynkach globalnych. Jednakże dopiero pod koniec grudnia ceny oleju palmowego odzyskały wigor za sprawą monsunowych deszczów w Malezji, które mogą zmniejszyć poziom produkcji.



Tagi:
źródło: