Polskie wina owocowe i cydr mają szanse zdobyć zagraniczne rynki

W 2014 roku wyprodukowano 98 mln litrów win owocowych. W tym roku po trzech kwartałach zaobserwowano prawie 15 proc. zniżkę. Kategoria ta jednak znacząco się zmienia: przestaje być kojarzona z tanimi trunkami, a w ofercie producentów coraz częściej pojawiają się wina wysokiej jakości. Przedstawiciele branży uważają, że polskie wina owocowe mogą uzupełnić ofertę win gronowych na rynkach zagranicznych. Prawdziwą polską specjalnością może być z kolei cydr.

Polskie wina owocowe i cydr mają szanse zdobyć zagraniczne rynki

Polski eksport wina wzrósł do 14 mln euro

Choć z alkoholi wciąż najwięcej eksportujemy spirytusu i piwa, to zwiększa się także zainteresowanie polskimi winami, głównie owocowymi, w tym też cydrem. W porównaniu z 2000 r. wywóz win owocowych w ujęciu wartościowym wzrósł z 0,3 do 14 mln euro. Dużą szansę branża widzi w sprzedaży cydru zagranicą. Popularność napoju produkowanego z jabłek wzrasta. Jeszcze w 2013 roku produkcja cydru sięgała 3 mln litrów, w 2014 – już 10 mln litrów.


– Nie jesteśmy krajem winiarskim i byłoby nieprawdą, gdybym powiedział, że zaczniemy zalewać Europę polskimi winami. Ale wina ekologiczne produkowane z niektórych rodzajów owoców mają duże szanse na rynkach zagranicznych. Nie będzie to może polska specjalność, ale może być uzupełnieniem oferty w tamtych krajach. Natomiast narodowym winiarskim wyrobem niewątpliwie może być cydr – przekonuje Jantoń.

Na rynkach zagranicznych dobrze sprzedają się również kategorie RTD, a więc gotowe drinki i wina grzane. Zdaniem przedstawicieli Polskiej Rady Winiarstwa, konsumenci za granicą doceniają i coraz częściej sięgają po krajowe produkty winiarskie.

W Polsce wino zyskuje coraz większy udział w spożyciu alkoholu. W obrębie dekady sprzedaż wina była wyższa o 56 proc. Z raportu KPMG „Rynek napojów alkoholowych w Polsce w 2014 roku” wynika, że co dziesiąta złotówka wydana na alkohol przeznaczana jest właśnie na wino.

Większość Polaków cały czas preferuje wina półwytrawne i półsłodkie. W większych miastach większa jest konsumpcja klasycznych win stołowych czy jakościowych importowanych, ale pijemy też wina deserowe – zaznacza Jacek Jantoń. 

Rocznie Polak wypija niemal 7 litrów wina, z czego 3,5 litra stanowi wino gronowe.



Tagi:
źródło: