W ciągu roku masło w UE zdrożało o ponad 40%

Prawie półroczna spadkowe trendy cen masła w UE, zostały przerwana w maju 2016 r. Od tego momentu na rynku obserwowane były wzrosty. Trwały one aż do sezonowej obniżki na przełomie września i października.

W ciągu roku masło w UE zdrożało o ponad 40%
Aktualnie średnia cena tony masła z Unii jest na mniejszym poziomie niż w USA, będącego jednym z największych konkurentów Wspólnoty – o 8%. Na niższym niż w UE poziomie utrzymują się natomiast ceny masła dostarczanego z państw Oceanii, tj. Nowej Zelandii i Australii, w przeliczeniu to 4,14 EUR/kg.
 
Na dzień 25 grudnia 2016 r. w ramach publicznej interwencji nie składowano masła. Z kolei w ramach programu prywatnego magazynowania (PSA), w 2016 roku do końca września do składów dostarczono 143,59 tys. ton masła. Popularność tego programu zwiększała się z uwagi na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE w I kwartale 2016 r. spadły poniżej ceny interwencyjnej. W późniejszym okresie w związku z rosnącymi cenami do składów dostarczane były nieznaczne ilości masła. Instrument ten największym zainteresowaniem cieszył się w Holandii - 61,39 tys. ton, Niemczech - 24,87 tys. ton i Francji - 23,05 tys. ton.
 
W Polsce do składów w obrębie programu dostarczono 4,33 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów dostarczono w sumie 141,37 tys. ton masła, w tym w Polsce 0,55 tys. ton, czyli ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r.
 
Według najnowszych danych KE, pomimo obserwowanych od drugiego kwartału 2015 roku spadających cen masła, produkcja mlecznego tłuszczu w UE w czasie pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 roku była na poziomie o 4,1% większym od tego z analogicznego okresu 2015 roku. W Polsce w okresie tym odnotowano ponad 10,4% wzrost do 170,7 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się wywóz masła poza UE. Tu po dziesięciu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 31% zwyżka.


Tagi:
źródło: