Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem

Według ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW istnieje wiele różnic między ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem.

Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem
W Chinach, Stanach Zjednoczonych, Brazylii i wielu krajach europejskich podwyższenie zawartości tego pierwiastka w mleku mogłoby zwiększyć ryzyko przekroczenia zalecanej dawki. Dlatego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaproponował obniżenie dopuszczalnej zawartości jodu w paszy dla bydła z 5 do 2 mg jodu na kilogram paszy. Narodowe badania diety i żywienia (ang. National Diet and Nutrition Survey, NDNS) w Wielkiej Brytanii sugerują, że mleko i przetwory mleczne dostarczają pomiędzy 31 a 52% jodu w diecie przeciętnego Brytyjczyka. Zalecane spożycie jodu wynosi w Wielkiej Brytanii 140 µg, i tylko nieco ponad połowa tej ilości pochodzi ze źródeł innych niż produkty mleczne. 
 
Wcześniejsze badania, także opublikowane w British Journal of Nutrition, pokazały, że ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają o blisko 60% więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego metalu, kadmu, niż surowce uprawiane konwencjonalnie.
 
Bez wątpienia wybór ekologicznych owoców, warzyw, mięsa i produktów mlecznych zapewnia znacznie większą ilość przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 przyjmowanych z pożywieniem.
 
Profesor Leifert podsumowuje - Fakt, że istnieje co najmniej kilka badań kohortowych, pokazujących związek pomiędzy spożyciem żywności ekologicznej i pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, pokazuje, dlaczego tak ważne jest, aby kontynuować badania dotyczące wpływu sposobu produkcji naszej żywności na zdrowie człowieka.
 
Nawet statystycznie znaczące wyniki badań są nadal obarczone wysokim poziomem niepewności dlatego autorzy badań zachęcają do kontynuowania debaty publicznej i naukowej na tak ważny temat.


Tagi:
źródło: