Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem

Według ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW istnieje wiele różnic między ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem.

Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem
Główne z nich to:
- mleko i mięso ekologiczne zawiera około 50% więcej kwasów omega -3,
- mniejsza zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w ekologicznym mięsie ,
- mleko ekologiczne zawiera o 40% więcej sprężonego kwasu linolowego (CLA),
- większa zawartość żelaza, witaminy E i niektórych karotenoidów w mleku ekologicznym,
- 74% więcej jodu oraz więcej selenu w mleku konwencjonalnym.
 
Dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Zakładu Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wraz z prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, oraz prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska, Kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW są autorami badań przeprowadzonych w Polsce.
 
Analizując dane z całego świata stwierdzono różnice pod względem zawartości kwasów tłuszczowych, a także niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy między ekologicznym i konwencjonalnym mlekiem i mięsem. Naukowcy podkreślają, że wyeliminowanie konwencjonalnego mleka i mięsa wiąże się ze zwiększeniem spożycia ważnych kwasów tłuszczowych.

W ocenie Chrisa Seala, profesora żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Newcastle - Pozyskanie wystarczającej ich ilości z naszej diety jest jednak trudne. Nasze badania sugerują, że przejście na produkty ekologiczne może wpłynąć w  pewnym stopniu na zwiększenie spożycia tych ważnych składników odżywczych.
 
Zachodnioeuropejska dieta jest zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3, przejście na produkty ekologiczne zwiększa ich spożycie bez podwyższania ilości dostarczanych kalorii oraz tłuszczów nasyconych.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: