| Autor: redakcja6

Ranking odmian rzepaku ozimego

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju celem ułatwienia gospodarzom podjęcia decyzji o wyborze odmian rzepaku ozimego do uprawy dokonało wielocechowej oceny statystycznej i sporządziło rankingi tych odmian.

Ranking odmian rzepaku ozimego
Wielocechową ocenę porównawczą 26 odmian populacyjnych i 39 odmian mieszańcowych rzepaku ozimego znajdujących się w Krajowym Rejestrze Odmian w 2014 roku, PSPO dokonało na podstawie metody statystycznej prof. Franciszka Rudnickiego z UTP w Bydgoszczy.
 
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju sporządziło ranking, w którym oceniono zarówno plon nasion i zdolność przezimowania, czyli cechy najbardziej istotne dla gospodarzy. Ponadto PSPO nie zapomniało o zdrowotności i zbadaniu odporności na najważniejsze choroby, a także ocenie zawartości tłuszczu w nasionach.
 
Oceny porównawcze i rankingi odmian dokonano osobno dla odmian populacyjnych i dla odmian mieszańcowych rzepaku na podstawie danych COBORU z uwzględnieniem danych z lat 2011-2013. W rankingu odmiany są uszeregowane począwszy od najlepszych do stosunkowo gorszych. Wydzielono też 3 grupy odmian o podobnych właściwościach. W 1 grupie znajdują się najlepsze odmiany, w grupie 2 – odmiany dość dobre, zaś w 3 grupie – odmiany gorsze od pozostałych pod względem zespołu 8 cech.
 
Wprowadzone kolory symbolizują każdą z cech danej odmiany w porównaniu z pozostałymi. Barwa zielona oznacza odmianę wyróżniająca się pozytywnie (korzystnie), żółta – przeciętnie (umiarkowanie korzystny poziom cechy), a czerwona – niższy (gorszy) poziom ceny na tle pozostałych.
 
Grupę dobrych odmian populacyjnych cechuje względnie wysokie lub dość wysokie plonowanie oraz dobra lub przeciętna zimotrwałość, a nie liczne ich wady dotyczą odporności na niektóre patogeny lub skłonności do pochylenia łanu przed zbiorem.
 
Odmiany grupy 3 są mniej plenne od poprzednich, a drugą ich wadą jest zwykle mała zimotrwałość. Najlepsze odmiany mieszańcowe rzepaku ozimego (grupa1) są wysokoplenne, o dobrej lub dość dobrej zimotrwałości i wysokiej zawartości tłuszczu w nasionach. Odmiany te nie mają istotnych wad, z wyjątkiem obniżonej odporności niektórych na choroby podstawy łodyg lub czerń krzyżowych. Dość dobrze plonują także odmiany grupy 2, zwykle cechuje je dobra zdrowotność, ale przeciętna lub mała jest ich zimotrwałość. W grupie 3 znalazły się odmiany o względnie mniejszej plenności i/lub o małej zimotrwałości – podaje PSPO.

Przejdź na następną stronę by zobaczyć ranking odmian populacyjnych i mieszańcowych rzepaku ozimego...



Tagi:
źródło: