| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (19-25.10.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 19 do 25 października 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (19-25.10.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 19–25.10.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy oferowały 4,39 zł/kg, a więc to o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Ten gatunek żywca był również tańszy o 5,5% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
 
Według Komisji Europejskiej, średnia wspólnotowa cena zakupu świń rzeźnych wyniosła 141,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem oraz o 1% niż rok wcześniej. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za żywiec wieprzowy tej klasy uzyskiwano 137,21 EUR/100 kg. Było to więcej niż: w Holandii, Belgii, Danii, Hiszpanii, we Francji i w Portugalii.
 

Ceny żywca wołowego


Przeciętna krajowa cena żywca wołowego (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 5,97 zł/kg w stosunku do 5,96 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była większa o 1% niż przed miesiącem i o 9% niż w analogicznym czasie 2014 r.
 

Ceny żywca drobiowego


Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie w przedostatnim tygodniu października 2015 r. skupowały średnio po 3,47 zł/kg względem 3,50 zł/kg tydzień wcześniej. Były one także tańsze o 3% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.
 
Od trzech miesięcy cena skupu indyków jest praktycznie niezmienna. Tak jak miesiąc wcześniej indyki skupowano po 5,80 zł/kg. Indyki kosztowały mniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż w porównywalnym okresie 2014 roku.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: