| Autor: redakcja

Wyzwania branży drobiarskiej w 2019 roku

Jakie są wyzwania branży drobiarskiej w 2019 roku? Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza określiła główne wyzwania polskiej branży drobiarskiej w 2019 roku.


Mocnego zaangażowania ze strony KRD-IG wymagać będzie w 2019 roku walka z błędnymi przekonaniami panującymi wśród niektórych konsumentów. W Polsce nadal w świadomości części społeczeństwa obecny jest mit, że mięso drobiowe zawiera antybiotyki. Wyprowadzanie z błędu wymaga organizacji cyklicznych akcji uświadamiających odbiorcom, że zgodnie z przepisami prawa mięso trafiające do polskich sklepów nie może zawierać pozostałości tych substancji i jest w pełni bezpieczne do spożycia. Prawo to jest ściśle egzekwowane przez europejski system kontroli, będący jednym z najbardziej restrykcyjnych na świecie.

Kolejnym wyzwaniem – choć na razie dość niepewnym – jest brexit. Wciąż brakuje szczegółowych informacji, dotyczących przeprowadzania procesu wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Istnieje jednak ryzyko, że po opuszczeniu Unii, kraj ten ograniczy import drobiu z krajów członkowskich. Wówczas Polska będzie zmuszona zagospodarować duże ilości towaru, który do tej pory odbierała Wielka Brytania.

Warto również zaznaczyć, że wraz z rosnącą pozycją Polski jako czołowego producenta drobiu, zwiększa się również jej odpowiedzialność za działania, podejmowane wspólnie przez kraje unijne na arenie międzynarodowej. Eksperci KRD-IG są członkami najważniejszych unijnych organizacji: a.v.e.c i ELPHA, które wspierają swoim doświadczeniem i wiedzą. Coraz częściej przedstawiciele pozostałych państw członkowskich oczekują od polskich reprezentantów swoistego przywództwa w podejmowaniu najważniejszych decyzji.



Tagi:
źródło: