| Autor: redakcja1

Średnioroczna cena skupu mleka w Polsce wyniosła 25,89 euro/100 kg

W grudniu 2016 roku kontynuowane były spadki cen skupu mleka oraz cen sprzedaży przetworów mlecznych, głównie cen zbytu przetworów trwałych, w dużej części kierowanych na wywóz. Wpłynęły na to zwiększające się ceny uzyskiwane w eksporcie artykułów mlecznych w drugiej połowie 2016 r., będące odzwierciedleniem poprawy koniunktury na globalnym rynku mleka.

Średnioroczna cena skupu mleka w Polsce wyniosła 25,89 euro/100 kg

Ceny mleka

Za 1 hl dostarczonego mleka rolnicy otrzymali w grudniu 135,97 zł, czyli więcej o 4,8% niż w listopadzie i o 20,4% niż w grudniu 2015 r. Według wstępnych danych GUS w całym 2016 r. poziom cen skupu mleka wyniósł 110,54 zł/ hl i był o 2,3% niższy niż w roku poprzednim. Zaważył na tym spadek cen w I półroczu o ponad 10% w porównaniu z I półroczem 2015 r.
 
W II półroczu 2016 r., przy nieznacznym spadku dostaw, ceny skupu mleka były o 6% większe niż w II półroczu 2015 r. Przy niskich cenach zbóż paszowych i mieszanek przemysłowych dla bydła poprawiła się w tym okresie rentowność produkcji mleka, mierzona stosunkiem cen mleka do cen pasz. Cena1 litra mleka surowego stanowiła w II półroczu 2016 roku równowartość 2,27 kg żyta, 2,07 kg kukurydzy i 0,72 kg mieszanki B2 względem odpowiednio 2,09, 1,85 i 0,67 kg w II półroczu 2015 r.
 
Z wstępnych danych Komisji Europejskiej wynika, że w 2016 r. średnioroczna cena skupu mleka w Polsce, wyrażona w euro wyniosła 25,89 EUR/100 kg i była o 9% niższa od przeciętnej ceny w krajach członkowskich UE-28, w tym o 10% mniejsza niż w UE-15, ale o 2% przewyższała cenę w UE-13. Na targowiskach zaobserwowano w grudniu minimalny wzrost cen krów dojnych do 2961 zł/szt., przy wyraźnym spadku cen jałówek 1-rocznych o 10,2% do 1979 zł/szt. W całym 2016 r. poziom cen krów mlecznych wyniósł 3078 zł/szt. I był prawie taki sam jak w 2015 r., z kolei jałówki 1 roczne były droższe o 2,8% do 2001 zł/szt.

Ceny przetworów mlecznych

Ceny zbytu przetworów mlecznych zwiększyły się w grudniu o ponad 1% w odniesieniu do listopada. Najbardziej podrożały przetwory trwałe, przede wszystkim chude i pełne mleko w proszku odpowiednio o 3,6 i 2,5%, masło w blokach o 2,9%, masło konfekcjonowane o 2,6% oraz masło z dodatkiem oleju o 4,1%.
 
Zdaniem Jadwigi Seremak-Bulge i Teresy Zdziarskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny serów dojrzewających wzrosły od 0,1% - gouda do 2,3% - morski. Podrożała też większość przetworów świeżych, z wyjątkiem twarogów, serków homogenizowanych i twarogowych spadek cen o 0,2-0,8% oraz półtłustego i tłustego mleka świeżego w folii, którego ceny są stabilne. Najbardziej podniosły się ceny mleka UHT, jogurtów, śmietany o zawartości 18 i 30% tłuszczu oraz mleka skondensowanego o 0,9-2,3%. Ceny zbytu innych świeżych przetworów mlecznych zwyżkowały o 0,4-0,5%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: