| Autor: redakcja1

Ptasia grypa. Najczęstszą przyczyną zakażeń drobiu jest skażona słoma

W Polsce wystąpiło prawie 70 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8. Po każdym wykryciu tego wirusa Powiatowi Lekarze Weterynarii badali prawdopodobne źródło zakażenia stada zwierząt, z których wynika, że najczęstszą przyczyną wniknięcia drobnoustroju była skażona słoma.

Ptasia grypa. Najczęstszą przyczyną zakażeń drobiu jest skażona słoma
Zalecenia Wielkopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii dot. zasad postępowania ze ściółką w hodowlach drobiu oraz korzystania z usług firm świadczących usługi na fermach drobiu.
 
Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii mając na uwadze możliwe źródła zakażenia wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) na terenie woj. wielkopolskiego – zaleca hodowcom drobiu utrzymującym drób na ściółce, przestrzeganie następujących zasad postępowania przy utrzymywaniu ptaków:
  • słoma przeznaczona na ściółkę dla drobiu nie może zawierać w swoim składzie wierzchniej warstwy lub zewnętrznych balotów z odkrytych stogów słomy, ponieważ warstwa zewnętrzna stogu może być zanieczyszczone pomiotem ptaków dzikich zakażonych HPAI.
  • wskazane jest wykorzystywanie na ściółkę słomy magazynowanej wcześniej co najmniej ostatnie 3 miesiące w pomieszczeniach (stodoła, magazyn) lub pod przykryciem (wiata, plandeka).
  • w przypadku korzystania ze słomy z odkrytych stogów, należy wykorzystać wyłącznie wewnętrzne baloty słomy, rezygnując z warstwy zewnętrznej stogu.
  • w przypadku zakupu słomy przez hodowcę od innej osoby zalecam aby hodowca uczestniczył w załadunku i odbiorze słomy z miejsca dostawy, aby wykluczyć załadunek wierzchnich warstw słomy pochodzącej z odkrytych stogów.
  • w przypadku korzystania przez hodowcę drobiu z usług firm/osób wykonujących zabiegi na fermach drobiu (grupy obcinające pazury u kaczek, grupy wyłapujące drób i wykonujące załadunek na środki transportu) –należy każdorazowo sprawdzać, czy osoby te przestrzegają zasad bioasekuracji przy wejściu i wyjściu z pomieszczeń w których utrzymuje się drób (jednorazowa odzież ochronna, środki dezynfekcyjne, czysty i zdezynfekowany sprzęt używany przez te osoby na fermie np. obcinacze, skrzynki itp.)
Zaleca się by hodowca drobiu każdorazowo sprawdzał wszystkie te osoby przed ich wejściem na teren kurnika oraz przy opuszczania kurnika. Należy pamiętać że grupy te świadczą usługi również w innych gospodarstwach i mogą w ten sposób przenieść chorobę.


Tagi:
źródło: